Segueix-nos a les xarxes socials:

Haití vist per Jordi Cohen en 14 fotos

La mostra es podrà visitar al Cafè del Canonge d'AMPANS fins al 28 de febrer vinent

Haití vist per Jordi Cohen en 14 fotosMIREIA ARSO

Després d'haver passat per Mèxic i Perpinyà i haver participat a la biennal de fotografia d'Olot, fins al 28 de febrer es podrà visitar a Manresa l'exposició fotogràfica de Jordi Cohen sobre la vida quotidiana a Haití abans del terratrèmol. Sota el títol Vivre le tap-tap, aquesta mostra, formada per catorze imatges en blanc i negre, que ha rebut diversos premis i mencions, omple les parets del Cafè del Canonge d'AMPANS. Cohen es declara un fotògraf autodidacte i, tot i que va néixer a Manresa, actualment viu a Barcelona. Després de llicenciar-se en Medicina, ha treballat durant més de quinze anys en el sector de la salut i ha viatjat arreu. Divendres, l'autor va ser a la capital del Bages, provinent de Madrid, per presentar l'exposició. També van assistir a l'acte el regidor Xavier Rubio, el director d'AMPANS, Toni Espinal, i Santi Vidal, de Creu Roja.

No és casualitat que aquesta exposició s'hagi inaugurat just ara, quan es compleix un any del terratrèmol que va devastar Port-au-Prince. Amb aquest rerefons, la mostra servirà per recaptar fons que es destinaran a Haití mitjançant els projectes de Creu Roja i la Plataforma Manresa Solidària amb Haití, per mitjà de la venda de reproduccions de les fotografies exposades, però de mida A5 i que es podran adquirir per 2 euros.

Vivre le tap-tap explica històries quotidianes dels haitians de Port-au-Prince a través del mitjà de transport més utilitzat a la capital, el tap-tap. El nom prové del so que fa el vehicle en donar dos cops a la seva xapa (tap tap), que són imprescindibles perquè el xofer s'aturi. El testimoni fotogràfic de Jordi Cohen recull instantànies fetes des de la finestra del vehicle, des de fora i des de dins "sense que la gent no se n'adonés". També hi ha retrats o imatges que giren al voltant d'aquest mitjà de transport, com ara la d'un venedor de medicaments a prop de l'estació del tap-tap. Tot i que Jordi Cohen ha estat en dues ocasions a Haití, les imatges que es poden veure a El Canonge pertanyen al seu primer viatge, l'any 2006. Dos anys més tard hi tornaria. L'autor assegura que "d'Haití tampoc no sóc un expert i aquest reportatge no va ser una cosa premeditada".

Divendres, durant la presentació, Xavier Rubio va anunciar que el 10 de febrer vinent, a les 7 de la tarda, al Cafè del Canonge, aprofitant l'exposició "es farà un acte per explicar dos projectes de Manresa Solidària amb Haití".

Prem per veure més contingut per a tu