La culpa va ser de la segona pneumònia: "em vaig escriure a sobre". Gràficament, el que Pep Garcia vol dir és que sense poder sortir del llit en un mes, en un estat "febril" i amb iPhone com a eina de comunicació, va començar a escriure històries directament al dispositiu mòbil, a raig. Quan ja en tenia una vintena va veure que "totes tenien un nexe comú". En va fer 38 i n'han quedat 36. Són els relats que formen part de Perduts, l'estrena literària del productor cultural i articulista d'aquest diari i el primer pas en el món de la ficció. I no serà l'últim, sobretot perquè autoeditar-se, avui dia, no és un problema. A més, cada relat disposa d'una imatge (ja n'hi ha cinc) que l'autor crea i penja a les xarxes socials.

Pep Garcia ha recuperat un camí que havia encetat amb la poesia quan era jovenet i que li va valdre diversos premis. Ara ja prepara un segon lliurament de relats, titulat Trobats, i dues novel·les: una que sortirà d'un dels contes d'aquesta darrera tongada i una altra de "satírica sobre uns fets reals ocorreguts al país fa 6 o 7 anys". Però tot, al seu temps. Des de fa uns dies, Perduts es pot trobar en format e-book a la xarxa al preu simbòlic d'1 euro: "faré un tiratge en paper per als pares i amics però ni tinc la vanitat ni la necessitat de veure'ls impresos". No nega, però, que un cop escrits els relats se'n va anar a veure un editor, que el primer que li va dir va ser "que havia de canviar el títol". I ja es van entrendre prou. Perduts (relats d'una a sis pàgines) amb una "fantàstica portada de Jordi Mestres" es pot comprar a Bubok (http://peplageneral.bubok.es/) i Casa del Libro (http://www.casadellibro.com). Com editar-los? "Demanant ajuda. En aquest cas al bagenc Ferran Cerdans, de Llibres Artesans".

Coincidint amb la seva personal "reinvenció" en els darrers dos anys, on ha buscat "fronts nous" per a la seva empresa La General, Pep Garcia ha descobert, paral·lelament, "un nou món" en la ficció. Acostumat a escriure "des de sempre" però "com a relatador de coses que passen", la literatura ha estat un camí que s'havia mantingut latent i que s'ha despertat: "m'he cansat de la realitat i m'he passat a la ficció, on tinc llibertat absoluta per fer el que vulgui. Si vull matar algú, ho faig i ningú no m'acusarà de res. Els escriptors de veritat això ja ho saben però jo ho estic experimentant".

Explica que a tot plegat hi ajuda un bagatge professional i l'"ofici que dóna escriure un article setmanal per a Regió7". S'estrena, diu, "sense cap mena de pretensió", i després d'haver escrit durant anys sobre històries o artistes "i les seves creacions; la diferència és que ara el creador sóc jo". A Perduts -un dels relats, Castell de focs, va ser premiat a Núvol.com- els protagonistes naveguen per "situacions límit, complicades, que podrien ser normals però que sovint acaben fora de la realitat". La perplexitat sobrevola el món d'avui i de vegades "un pot perdre's per pròpia voluntat o perquè estem perduts en aquest coi d'incertesa".

Així mateix, "n'hi ha que es troben". I Trobats és el fil que Pep Garcia ha tibat per al seu segon volum: "tinc 38 o 39 escenes embastades i ara començo a elaborar els relats". Aquesta vegada ja de manera conscient. Sense febre.