Segueix-nos a les xarxes socials:

Cau l'ús social del català i augmenta la pressió jurídica contra la llengua

L'informe subratlla la dificultat per atraure els nouvinguts Les entitats denuncien professorat que fa classes en castellà contravenint la legalitat

L'ús social del català s'ha reduït el 2014 respecte a l'any anterior i ha augmentat la pressió jurídica sobre ell, segons l'Informe sobre la situació del català elaborat per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua, que es va presentar ahir a Barcelona. I els "dos processos estan sense cap dubte relacionats", segons el director de la Xarxa Cruscat de l'IEC, Miquel Àngel Pradilla. El retrocés de l'ús com a llengua habitual a Catalunya es xifra en el 0,5% l'últim any, un descens més sostingut després d'haver-se situat en el 4,3% entre el 2003 i el 2008.

"El pes de la llengua catalana en el sistema educatiu pot tenir una influència molt important en l'ús que es faci del català", emfasitzava Pradilla. I l'exemple per a l'IEC que existeix una persecució de la llengua per part del govern central es troba en "les sentències i resolucions desfavorables a la llengua catalana". Per a Pradilla, "hem de poder gestionar el nostre ecosistema educatiu" en contraposició a les mesures previstes per la LOMCE, promulgada per l'exministre d'Educació José Ignacio Wert, que tenia com a objectiu la "minorització del català".

Prem per veure més contingut per a tu