Segueix-nos a les xarxes socials:

Pamuk aborda en la seva nova obra per què la gent vota «pares que esclafen els fills»

Pamuk aborda en la seva nova obra per què la gent vota «pares que esclafen els fills»marta pérez/efe

L'escriptor turc Orhan Pamuk va presentar ahir a Barcelona la seva última novel·la, La dona pèl-roja (Literatura Random House en castellà i Més Llibres en català) , on aborda qüestions polítiques des del simbolisme de les relacions paternofilials amb la idea de «fer pensar a la gent per què segueix votant pares que esclafen els seus fills». La dona pèl-roja se situa als afores de l'Istanbul del 1985, on un mestre pouaire i el seu jove aprenent són contractats per trobar aigua en una plana estèril.

L'autor turc, que tenia aquesta història al cap des de feia més de vint-i-cinc anys, quan intentava acabar El llibre negre, va decidir convertir-la en una novel·la «veient els camins autoritaris pels quals deambula» el seu país.

Publicada poc abans del fallit cop d'estat contra Erdogan i la reacció autoritària posterior del seu govern, Pamuk assenyala que «les bones novel·les i els bons novel·listes són premonitoris, són profetes sense saber-ho». Tornant a la història de la novel·la, va dir que li cridava l'atenció la relació entre el mestre pouaire i el seu jove aprenent, ja que «el primer cridava al segon, i mantenia una relació de dominació i submissió de crits i renys al matí, mentre que a la nit el mestre es convertia en una persona afable, afectuosa fins i tot tendra amb l'aprenent». Pamuk associa aquesta relació paternofilial «a l'autoritarisme i a la individualitat: l'aprenent remetria a la individualitat de Sòfocles, mentre que l'autoritarisme del pare pouaire es relaciona a la tradició cultural de la meva part del món».

El mateix Pamuk va confessar que li va faltar la tendresa del pare però a canvi va rebre «molta llibertat», que li va permetre ser escriptor i artista. L'essència de la història relatada en La dona pèl-roja remet, segons Pamuk, a «Freud, Sòfocles i al poeta persa Ferdousí».

Prem per veure més contingut per a tu