Segueix-nos a les xarxes socials:

La cova de Llamazares: un caprici de la naturalesa

La cova de Llamazares: un caprici de la naturalesaosargüellosbiosfera.e

Introduir-se a l'interior de la terra sempre és una experiència única i fascinant. Alguns d'aquests mons màgics són a Lleó, província coneguda per les seves coves, entre aquestes la de Valporquero, potser la més famosa. Però en aquest món subterrani hi ha altres capricis naturals igual de fascinants, com és el cas de la cova de Llamazares, també anomenada cova de Coribio. És al poblet de Llamazares, al municipi de Valdelugueros i a només 57 quilòmetres de la capital lleonesa.

És al magnífic entorn de Los Argüellos, amb nombrosos llocs d'interès com les Hoces de Vegacervera i de Valdeteja, la cascada de Nocedo o l'ermita de Valdorria, entre d'altres. Respecte a la cova en si, té forma de H, amb un recor-regut d'uns 700 metres amb una il·luminació molt cuidada amb la qual sorprenen encara més les enormes estalactites i les espectaculars formacions coral·liformes que la caracteritzen i diferencien per la seva abundància.

L'aigua de pluja que els núvols descarreguen al vessant sud de la serralada Cantàbrica i que tard o d'hora acaba a la llera del mític riu Curueño ha creat, després de milers d'anys d'incessant tasca, una impressionant successió de galeries i cavernes on afloren capricis càrstics increïbles. Sorprenen, sens dubte, els coralls, més propis d'un entorn marí que de l'interior d'una cova.

De fet, la seva formació de caràcter orgànic té origen marí, amb una antiguitat estimada de 200 milions d'anys. Segons els estudiosos, el lloc on avui són les coves l'ocupava el mar. L'orogènesi alpina va elevar els terrenys a les altures on són actualment. Després, l'aigua, filtrant-se pacientment i lliscant per la calcària, ha anat fent la resta, i com a resultat ha donat un paisatge espectacular.

A la cova de Llamazares hi ha sales com la del Fons del Mar, la de les Mil i una nits, la dels Cors? amb colors vermellosos i nacrats que se succeeixen entre voltes, petits llacs, colades, cascades i passadissos.

Aquest paradís sota terra obre tot l'any, encara que des del 30 de setembre fins a Setmana Santa les visites poden fer-se si s'aconsegueix un grup mínim de trenta persones i amb reserva prèvia (669 349 214). A la comarca hi ha nombroses rutes de senderisme i, a l'hivern, possibilitat de practicar l'esquí alpí, de travessia i raquetes de neu.

Prem per veure més contingut per a tu