Jordi Évole , director del programa "Salvados" , assumeix amb "esportivitat" les crítiques rebudes per "Operació Palace", un fals documental que ahir a la nit va mostrar el 23- F com un muntatge destinat a enfortir la democràcia, i assegura a Efe que en aquest especial s'ha tractat l'espectador "com adult".

"Hem tractat l'espectador com a adult, algú que és capaç de codificar i entendre la informació i que sempre sap més del que es creu", assenyala el periodista català sobre les crítiques rebudes per un programa en què es va presentar al Rei i a la classe política com ordidors del cop d'Estat de 1981, amb José Luis Garci com a encarregat de filmar imatges que ja són història.

Al costat de imatges d'arxiu, al programa van participar amb els seus testimonis ficticis periodistes Iñaki Gabilondo, Fernando Ónega i Luis María Anson, polítics com Joaquín Leguina i Jorge Verstrynge, i personalitats Federico Mayor Zaragoza, assessor en l'època del president Adolfo Suárez.

La ficció va seduir a l'audiència de La Sexta, amb més de 5,2 milions d'espectadors i rècord de la història de la cadena per a un programa no esportiu, però també va provocar nombroses crítiques a la xarxa que apel·laven a la credibilitat de la premsa al tractar d'aquesta manera un episodi com el cop d'Estat.

"Assumeixo les crítiques amb esportivitat, l'opinió s'ha de respectar, encara que afegiria que la credibilitat afecta un altre tipus d'informacions , fins i tot de portada , que després no es desmenteixen i se sap que no són certes", apunta Évole, que recorda que al final d'"Operació Palace" es va dir que el programa era un fals documental .

Recorda també que durant l'espai es donaven "pistes" de per on anaven els trets: "Als deu minuts s'explicava que la minoria catalana al Congrés va demanar a Josep Maria Flotats com a director (del muntatge del 23 - F) i que Alfons guerra es va indignar i va proposar a Manolo Summers".

La idea va sorgir fa tres anys, quan Évole va veure "Operació Lluna", una producció de la cadena francesa ART en què es planteja que l'arribada de l'home a la Lluna va ser en realitat una ficció ordida pel llavors president dels Estats Units, Richard Nixon, i rodada en un estudi per Stanley Kubrick.

Évole, presentador i conductor de "Salvados", va voler adaptar a Espanya aquesta idea per "utilitzar tots els elements que ens dóna la televisió, jugar amb ells i crear una cosa nova", apunta.

També ha pretès "dir-li a l'espectador que vagi amb compte, que intenti contrastar les notícies enmig d'aquesta allau informatiu en què vivim", i que sigui "una mica més crític".

"Operació Palace" es va gravar al juliol de 2013, just després que José Luis Garci donés el sí al seu "paper" de coordinador de tot l'aparell audiovisual del muntatge, segons el qual el discurs del Rei a la nit de 23- F s'hauria gravat sis dies abans amb guió de Ónega, guionista habitual dels discursos de Suárez.

"Alguns es van fer enrere, però no molts", assenyala Évole sobre l'ampli "repartiment" del seu especial, en el qual figuren també Andreu Mayayo, catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona; l'exagent de la CIA William Parker, i diputats que estaven al Congrés el 23 - F, com Felipe Alcaraz, Joseba Azkárraga o Alejandro Rojas Marcos.

Molts espectadors van seguir com un relat real l'espai "Operació Palace", extrem que segons Évole dóna idea que "no vivim al paradís de la transparència".

"Que trenta-tres anys després no puguem ni consultar el sumari del cop d'Estat em sembla una anomalia", apunta el periodista, i assenyala que aquesta falta d'informació " pot donar peu a altres teories conspiratives".

El conductor de "Salvados", programa que demà compleix 6 anys des de la seva estrena a La Sexta, apunta que l'espai sempre li ha agradat el "risc", no descarta seguir en aquesta línia de falsos documentals amb altres temes tot i que sempre "avisant al espectador".