El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha denunciat que el govern espanyol té la intenció d'aprovar un decret que redueix a la meitat l'espai radioelèctric de TVC traient-li un dels dos múltiplex que té actualment. Homs ha alertat que aquesta decisió afecta el "cor del funcionament" de la televisió pública i que podria suposar el tancament d'alguns dels canals de TVC, haver de renunciar a l'alta definició o "enterrar de manera definitiva" la reciprocitat amb les Illes Balears i el País Valencià. El conseller creu que és una "decisió política" ja que el decret que el Consell de Ministres podria aprovar aquest divendres afecta només a TVC.

La mesura suposaria tancar un dels dos múltiplex dels que disposa la televisió pública catalana. Cadascun pot portar senyal de fins a quatre canals de televisió convencionals, i dos si es tracta d'alta definició, o bé un d'alta definició i dos de convencionals. Gestionats a través de la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals (CCMA), actualment, en un dels dos múltiplex o 'moog', hi ha els canals TV3, Esports 3, Super3 i 3/24. En l'altre hi ha el canal d'alta definició.

En una roda de premsa convocada amb caràcter extraordinari aquest dilluns al Palau de la Generalitat, el portaveu del Govern ha expressat els recels que aquesta mesura de l'executiu de Rajoy es vulgui prendre per motius "tècnics". "No és una denuncia pública d'una cosa que seria impensable que pugui passar", ha assenyalat. "Aquesta gent són capaços i es queden ben amples; tanquen canals i es queden ben amples", ha afegit.

El portaveu del Govern ha posat com a exemples el recent debat sobre les xarxes socials i la persecució anunciada pel ministre d'Interior cap a les persones que pengin missatges inadequats a les plataformes. Un anunci que s'ha traduït en detencions arran dels comentaris a Twitter sobre l'assassinat de la presidenta de la diputació de Lleó, la popular Isabel Carrasco. "Allò que els molesta tenen tendència a silenciar-les", ha dit Homs, qui acusa el govern espanyol de voler "encotillar" i "limitar" Televisió de Catalunya "fins acabar sent residual i no competitiva", ha afegit.

A més, ha lamentat la "unilateralitat" amb la que actua el govern del PP pel fet que, després de mesos d'intents de negociació, estigui disposat a aprovar -no es descarta aquest divendres-, el reial decret. Homs ha comentat que des de Madrid s'han ignorat cartes que el Govern havia remès per intentar establir un diàleg sobre aquesta qüestió. Sobre la justificació donada per tancar el múltiplex de TVC -disposar de més espai per a les companyies de telefonia i 4G-, Homs a respost que "ens volen fer saltar de l'autopista quan hi ha lloc per a tots", ha dit. "I TV3 es quedaria a la cuneta", ha afegit.

Més risc per al català

En aquest sentit, Francesc Homs ja ha recordat la minsa presència català a la televisió, circumstància que es va posar encara més visible arran de l'aparició de més canals de televisió per la TDT. Ha comentat que actualment l'oferta en català se situa entre el 22% i el 24% i que, amb el tancament de canals, encara es reduiria més. Per això, s'ha adreçat a aquells que defensen un Catalunya de "bilingüisme" reclamant "que també ens facin costat amb el català", ha apuntat. El conseller de la Presidència ha remarcat la paradoxa existent per la presència limitada de la llengua catalana i, en canvi, els bons índex d'audiència d'aquesta programació en català.