La sentència del Tribunal Suprem que es va conèixer el divendres passat suposa un ''molt greu'' escenari ''d'inseguretat jurídica'' que obliga a l'empresa a ''obrir un període de valoració'' sobre la continuïtat de la segona fase d'inversió del pla Phoenix per valor de 270 milions en els pròxims tres anys, on s'inclou la construcció d'una terminal al Port de Barcelona per exportar clorur potàssic i sòdic, segons ha anunciat José Antonio Martínez Álamo, conseller delegat d'Iberpotash i president d'ICL Iberia en el transcurs de la seva intervenció en la sessió 'Dinars Cambra'. Martínez no ha volgut afirmar que ''s'aturava'' el projecte però sí que s'obria aquest període de valoració de la inversió.

El conseller delegat ha criticat l'escenari que ha creat la sentència del Tribunal Suprem perquè per a les empreses industrials que fan una aposta per el país no poden veure com es modifiquen les regles del joc al cap d'uns anys d'haver iniciat un pla d'inversió que en el seu conjunt ha de suposar unes inversions globals de 800 milions d'euros, dels quals 270 milions corresponen a la segona fase que havia de començar aquest mes de juliol.

Martínez Álamo s'ha referit posteriorment a la seva intervenció davant els 'Dinars Cambra' en aquesta segona fase que havia de començar a desplegar-se aquest mes de juliol i ha assegurat que en aquests moments no es pot assegurar la seva continuïtat perquè s'havia ''d'obrir un període de valoració'' per part de la companyia.

El conseller delegat ha explicat que en les pròximes hores es posaria en contacte amb representants del Govern per compartir aquesta valoració, tot i que ha tornat a insistir que la companyia ''acatarà la sentència judicial''.

El conseller delegat ha qualificat el projecte de ''projecte de país'' i que s'ha d'entendre com un dels projectes industrials que el president de la Generalitat va defensar recentment en la seva conferència a favor de la indústria catalana.

Com es recordarà, el Tribunal Suprem ha desestimat el recurs que va presentar Iberpotash en contra una sentència del TSJC que l'obligava a presentar un pla de restauració del runam salí del Cogulló de Sallent i instava a la Generalitat i demanar a l'empresa una fiança per garantir que el pla es dugués a terme.

Martínez Àlamo ha destacat que la sentència del Suprem es va donar a conèixer dos dies després que la companyia tanques un acord de comercialització amb l'holandesa Azko on donava sortida durant els pròxims 30 anys a tota la producció de la companyia en les seves instal·lacions del Cogulló, a Sallent.

El conseller delegat també s'ha referit a la importància del corredor del mediterrani perquè l'ha considerat un factor estratègic per el desenvolupament de la companyia i per a la sortida cap a Europa de la seva producció.

En relació amb l'obertura duna investigació per part de la Comissió Europea per una presumpte mala gestió dels residus, el conseller delegat s'ha referit aquest fet com una conseqüència de les maniobres de la competència que amb aquest fet utilitzen mecanismes de ''competència deslleial'' i ''competència malintencionada''.

Martínez ha explicat que s'han posat en contacte amb el govern espanyol perquè ''respongui en aquesta petició d'informació'' i tot i que s'ha mostrat convençut de la bona actuació que han tingut la companyia s'ha mostrat molest perquè de moment aquest fet ''ens ha fet sortir als mitjans de comunicació'' amb un missatge negatiu.