L'enginyer industrial, arquitecte i empresari català Josep Maria Bosch Aymerich, president de Levitt Bosch Aymerich, ha mort aquest dilluns a la tarda a Barcelona a l'edat de 97 anys. Bosch Aymerich serà enterrat aquest dimecres al matí a la basílica de la Concepció de Barcelona. Creu de sant Jordi el 2013, va incidir en la decisió d'instal·lar la fàbrica SEAT a la Zona Franca, en contra del desig del director general d'aleshores, que volia dur-la a Bilbao, en la fundació de l'Institut d'Estudis Nord-americans i la creació de l'edifici de Hoechst Ibèrica de Barcelona, així com l'hotel Cap Sa Sal, a Begur, i la clínica Puerta de Hierro, el Banco de Madrid i el teatre Marquina, tots tres a Madrid.

Gironí, fill d'un advocat dedicat a la indústria minera i d'una pubilla de Castelló d'Empúries, va haver de passar la infància sota el signe de la ruïna econòmica de la família i una adolescència truncada per la guerra civil en la qual van morir assassinats el pare i un germà. Va estudiar de forma simultània les carreres d'enginyeria i arquitectura i va poder estudiar també a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) per encapçalar la llista dels tècnics més ben preparats de l'Estat.

Quan va tornar a Barcelona va guanyar per concurs la plaça de Director Tècnic Industrial de la Zona Franca on va situar la primera fàbrica de Seat. Bosch també va fundar l'Institut d'Estudis Nord-americans, conjuntament amb el doctor Josep Poal. Entre les seves creacions destaquen l'edifici de Hoechst Ibèrica de Barcelona, la Vila Olímpica destinada a jutges i periodistes de Badalona (Montigalà) , l'hotel Cap Sa Sal a Begur, l'estació d'esquí La Masella i la clínica Puerta de Hierro, el Banco de Madrid i el teatre Marquina, tots tres a Madrid.

El 1966 va crear la fundació privada que porta el seu nom i s'hi va dedicar durant els últims anys per fomentar els estudis i la creació en els àmbits de l'arquitectura i l'urbanisme. L'any 2013 el Govern li van concedir la Creu de Sant Jordi.