Segueix-nos a les xarxes socials:

Bancs i caixes avisen d'una exclusió financera si Catalunya s'independitzés

La banca amenaça amb abandonar Catalunya en cas de secessió i, en conseqüència, per la sortida de la zona euro

L'Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) han alertat avui dels riscos que comportaria la independència de Catalunya sobre l'estabilitat del sector bancari català i han advertit que, si això succeeix, podria produir-se una "exclusió financera".

Les patronals que representen entitats com CaixaBank o Banc de Sabadell, en un comunicat remès avui, han assegurat que la sortida de Catalunya d'Espanya i, en conseqüència, de la zona euro, "comportaria que les entitats bancàries amb presència a la comunitat catalana afrontarien greus problemes d'inseguretat jurídica".

En aquest sentit, tant l'AEB com CECA han assegurat que "aquestes dificultats obligarien les entitats a reconsiderar la seva estratègia d'implantació, amb el risc d'una possible reducció de l'oferta bancària, a més d'un encariment i escassetat del crèdit".

D'aquesta manera, les entitats integrants d'AEB i CECA consideren que, en tot moment, "ha de preservar-se l'ordre constitucional i la pertinença a la zona euro del conjunt d'Espanya".

Per a les dues organitzacions, el sector bancari té l'objectiu de "protegir els seus dipositants i mantenir el flux de finançament a famílies, Pimes i els sectors productius i generadors d'ocupació del país".

Per això, l'AEB i CECA conclouen el comunicat amb una petició de diàleg als líders polítics.

La banca i les caixes d'estalvis han emès aquest comunicat 24 hores després que la Comissió Europea advertís, a deu dies de les eleccions catalanes del 27S, que si Catalunya s'independitzés deixaria de ser part de la Unió Europea i passaria a ser considerada un tercer país fora del club comunitari.

L'encarregat de llançar l'avís va ser el portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas: "Si part d'un Estat membre esdevé independent deixa de ser part de la UE, passa a ser un tercer Estat", va dir en ser preguntat en roda de premsa per la posició de Brussel·les davant el debat sobiranista a Catalunya.

"Confirmo que la postura del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es manté en la mateixa línia del que ve expressant la Comissió Europea ja des del 2004 quan es va pronunciar sobre això l'expresident Romano Prodi", va reblar.

Prem per veure més contingut per a tu