Segueix-nos a les xarxes socials:

El Parlament Europeu vol més mesures contra paradisos fiscals

L'Eurocambra dóna suport a la lluita contra l'evasió d'impostos

El ple del Parlament Europeu (PE) va mostrar ahir el seu suport a la creació d'una llista negra europea de paradisos fiscals, però va demanar que es prenguessin mesures encara més estrictes de les que es debaten actualment per reforçar la lluita contra l'elusió fiscal.

La proposta d'una directiva contra l'evasió fiscal presentada per la Comissió Europea sobre aquesta qüestió va rebre una bona acollida a l'Eurocambra, així com la seva idea de crear l'esmentat llistat que classifiqui a escala comunitària els territoris que es consideren no-cooperatius en matèria fiscal, impulsada després de l'escàndol dels papers de Panamà.

No obstant això, els eurodiputats van reclamar límits més estrictes en les deduccions per pagament d'interessos i regles més exigents sobre els ingressos obtinguts a l'estranger, així com més transparència dels fons fiduciaris i fundacions, segons un comunicat del PE. El Parlament Europeu va expressar aquesta opinió en un text aprovat amb 486 vots a favor, 88 en contra i 103 abstencions, que no és vinculant, ja que la cambra no té poder legislatiu en els expedients fiscals.

La directiva proposta contra l'elusió fiscal preveu que els països puguin gravar els beneficis que les multinacionals produeixen en el seu territori però deriven a filials en paradisos fiscals o amb impostos de societats molt baixos, fins al 40% més baixos que els seus.

A més, inclou la "regla de l'intercanvi", que permetrà als països taxar els dividends, guanys de capital i beneficis d'un establiment permanent que són introduïts a la UE des d'un país en el qual no se'ls grava o només de manera molt baixa, fins ara exempts per evitar la doble imposició. En aquest punt, el Parlament demana que s'apliqui un tipus mínim del 15% a aquests ingressos, de manera que si han estat gravats a un tipus més baix fora de la UE hagin de pagar la diferència.

L'Eurocambra també vol prohibir l'ús d'empreses fictícies, introduir gradualment una base imposable consolidada comuna de l'impost sobre societats i implantar un mètode comú de càlcul del tipus efectiu de l'impost sobre societats en cada Estat membre, per permetre comparacions.

Finalment, demana crear un mecanisme de resolució de litigis fiscals transfronterers amb normes més clares i terminis més estrictes, com a molt tard al gener del 2017, i establir un número d'identificació fiscal comú i harmonitzat que serveixi de base per a l'intercanvi automàtic i efectiu d'informació entre les administracions tributàries nacionals.

Prem per veure més contingut per a tu