El BBVA estudia de nou una fusió amb el Banc Sabadell

L'entitat basca s'ha dirigit a la catalana per mostrar-li el seu interès en iniciar negociacions

Oficines del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès

Oficines del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès / Maria Asmarat

ACN

El BBVA ha reconegut aquest dimarts que estudia una fusió amb el Banc Sabadell, segons ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. En aquest sentit, l'entitat basca explica que ha traslladat interès al president del consell d'administració del Banc Sabadell per "iniciar negociacions per explorar una possible fusió entre ambdues entitats".

A més, el BBVA explica que ha nomenat assessors per tal d'estudiar l'operació. Els dos bancs ja van estudiar una fusió el 2020 però les negociacions es van acabar trencant. A les dues del migdia, les accions del Banc Sabadell pugen un 6,22%, fins als 1,84 euros mentre que les del BBVA cauen un 5,09%, fins als 10,3 euros.

CCOO i UGT exigeixen "garanties laborals" per a les plantilles

CCOO i UGT han exigit "garanties laborals i d'ocupació" per als treballadors del BBVA i el Banc Sabadell davant l'anunci d'una potencial operació de fusió. "És imprescindible que si finalment es materialitza aquesta operació s'articuli un acord laboral que protegeixi ambdues plantilles", ha assenyalat CCOO en un comunicat. "Calen garanties d'ocupació, sortides voluntàries si es plantegen excedents, la preservació i millora de les condicions salarials i laborals, i un projecte d'empresa amb la futura viabilitat", ha enumerat el sindicat en un comunicat. "Estem preocupats pels llocs de feina a Catalunya, portem molts EROs i moltes fusions", ha afegit Tesifón Sánchez, membre del comitè del sector financer d'UGT, a l'ACN.

"La por principal és que es tanquin oficines per duplicitats i es perdin llocs de treball. A Catalunya, el 15% de la nostra plantilla ja està treballant en remot", ha recordat Sánchez, que ha destapat que el comitè d'empresa del BBVA a Catalunya "no ha rebut cap tipus d'informació" sobre la possible fusió. "A les 17.00 hores encara esperem rebre algun tipus de detall de l'empresa i no s'han posat en contacte amb nosaltres", ha apuntat el membre del comitè del sector financer d'UGT, que veu ara "més propera i factible" la fusió en comparació amb l'operació frustrada del 2020. "També caldrà esperar l'opinió i el vistiplau de la CNMC. En l'actualitat hi ha més de 5.000 pobles sense servei d'oficines", ha avisat Sánchez.

Per la seva banda, CCOO ha recordat que tan el BBVA com el Banc Sabadell han obtingut "resultats rècord" en el darrer exercici i han remunerat "de forma excel·lent" als accionistes. En paral·lel, el sindicat s'ha dirigit directament als reguladors i supervisors per recalcar que operacions com aquesta potencial fusió BBVA-Banc Sabadell "no han d'empitjorar encara més els problemes derivats de la concentració, l'exclusió i la falta de competència". "Calen condicions que garanteixin la presència física a la xarxa d'oficines, dotacions adequades de plantilles i que els serveis digitalitzats no excloguin clients especialment vulnerables", ha apostat CCOO.

"Tenim una àmplia experiència en processos d'aquesta magnitud i treballarem en la defensa de totes les plantilles per garantir un futur laboral", ha conclòs el sindicat.

Els experts, sobre la unió: "Sembla més una presa de control que una fusió entre iguals"

Els experts han valorat la possible unió BBVA-Banc Sabadell i han considerat que en aquesta ocasió "va més seriosament" que en l'operació frustrada del 2020. "Les dues entitats ja han expressat el seu interès i el BBVA ha nomenat assessors per fer-ho possible", ha apuntat el professor de l'EAE Business School, Ricardo Zion. "Això sí, sembla més una presa de control que una fusió entre iguals. Estaríem davant d'un exemple de peix gran que es menja el peix petit", ha avisat Zion, que ha mostrat dubtes sobre l'estratègia des del punt de vista del negoci. "No sembla quedar clara del tot", ha apuntat el professor de l'EAE Business School, que també calcula que amb la fusió hi pot haver en risc uns 4.000 llocs de treball.

"Si en la fusió de 'La Caixa' amb Bankia vam comprovar com sobraven uns 6.000 treballadors –que van acabar en un ERO-, en aquest cas podem estimar que hi haurà uns 4.000 empleats afectats", ha insistit Zion, que igualment veu clar que hi haurà "tancament d'oficines". "I en Serveis Centrals també hi haurà duplicitats en departaments com Recursos Humans, Finances, Tresoreria i un llarg etcètera", ha enumerat el professor d'EAE Business School. "Estem parlant de sinèrgies que sempre acaben implicant la sortida de treballadors", ha lamentat Zion.