Segueix-nos a les xarxes socials:

Saps quins són els impostos del rebut de la llum?

T'expliquem les raons per les que l'IVA s'aplica sobre el tribut especial

Saps quins són els impostos del rebut de la llum?Gety Images

El rebut elèctric porta dins una aparent sorpresa tributària: un impost que s'aplica sobre un altre impost. Els tributs que afecten la factura són dos: d'una banda, l'impost especial sobre l'electricitat, amb un tipus del 5,113% i que s'aplica tant sobre el terme de consum com sobre el terme de potència (potència contractada), i el IVA, del 21%, que grava l'import resultant de sumar el consum, la potència contractada i la quota de l'impost d'electricitat. És a dir, hi ha un impost sobre un altre impost.

No contravé això la legislació tributària, que prohibeix la doble imposició? La legislació espanyola i la doctrina que la interpreta exclouen que gravar l'electricitat amb dos tributs a la vegada sigui doble imposició, perquè es considera que els fets imposables (les situacions gravades) són diferents: l'impost de l'electricitat grava el procés de fabricació, mentre que l'IVA grava amb caràcter general "els lliuraments de béns i prestacions de serveis" realitzades per empreses i professionals. Encara que tots dos tributs, al final, recaiguin sobre el consumidor.

La superposició de l'IVA i l'impost sobre l'electricitat, que es repeteix en el cas d'altres tributs especials (sobre l'alcohol, la cervesa, el tabac o els carburants), està a més emparada per les normes tributàries de la UE i respon a la seva transposició a la legislació espanyola.

Els impostos especials tenen el que s'anomena naturalesa "extra fiscal". Implica que sobre el paper es recapten per afavorir un ús responsable i contingut de productes el consum genera costos socials (contaminació, despeses sanitàries ...) a més de personals.

Prem per veure més contingut per a tu