Sota el lema «SOS medi ambient», ahir es va posar punt final a la 32es Jornades Lacetània, organitzades per l'institut manresà i que enguany han portat a debat el futur del planeta.

Les jornades, que van començar dilluns, van tenir dimecres una de les activitats destacades. Jaume Illa, responsable del projecte « Smart region» de la diputació de Barcelona, va parlar a «Smart cities, més enllà dels sensors, dades i aplicacions» de la necessitat de la societat de controlar i adpatar l'entorn, per fer-lo més habitable i sostenible, utilitzant les eines de presa de dades i de control digital a les ciutats. Pel que fa a dijous, les jornades van comptar amb la presència del filòsof Jordi Pigem, que amb el títol «De l'ecologia a l'ecosofia», va comentar el canvi de paradigma que necessita l'ésser humà respecte a la seva relació amb el planeta: «Ja no cal només conèixer-lo, tal com fa l'ecologia, sinó aprendre a estimar-lo i respectar-lo, tal com vol fer l'ecosofia, perquè del seu futur, ara força en perill, en depèn el nostre com a espècie», va ser una de les conclusions de Pigem.

També el físic i poeta David Jou va participar en les jornades dijous. Va raonar sobre l'ús i l'abús de la tecnologia actual i com ha transformat la nostra manera de veure'ns i de veure el món des de l'ús de les mans a la possibilitat de la biònica i els cíborgs. Ho va fer en una xerrada que portava per títol «L'ètica de les aplicacions tecnològiques i el paper dels humans a la natura».

El mateix dijous va passar per les aules del Lacetània l'economista surienca Mar Reguant, premi Banc de Sabadell 2017 d'Investigació econòmica i professora a la Northwestern University a Illinois, que va realitzar una xerrada online des dels Estats Units sobre l'impacte a l'economia dels acords d'emissió de gasos d'efecte hivernacle, posant com a exemple el seu treball a Califòrnia en l'assessorament al govern de les mesures fiscals de subvenció per a la contaminació. A banda, els alumnes van poder realitzar una visita a SIMET Solsona, la fàbrica d'elements sinteritzats pertanyent a la multinacional AMES Group.

Divendres es va realitzar un taller obert al públic de reparació d'electrodomèstics i aparells electrònics, a càrrec del grup Restarters de Barcelona. A més, el catedràtic de la UPC de Manresa, Josep Maria Casas, va fer una extensa disertació sobre els avantatges i inconvenients dels nous combustibles per a automòbils que han de substituir la gasolina i el dièsel i el seu futur.