Segueix-nos a les xarxes socials:

El 33% de les reclamacions a la regió central són del sector Telecomunicacions i Internet

?L'Agència Catalana del Consum resol a la Catalunya Central 829 casos per la via de la mediació i 149 a través de l'arbitratge

El 33,5% de les reclamacions que van fer els consumidors de la Catalunya Central a l'Agència Catalana del Consum (ACC) van ser relacionades amb els serveis de Telecomunicacions i Internet, segons la Memòria d'Actuacions 2017 de l'organisme, presentada ahir a Manresa. Així, aquest sector es va endur una de cada tres reclamacions de les 1.566 que es van realitzar, una xifra que representa el 17,8% menys que les reclamacions registrades el 2016 (1.905).

El sector de les Telecomunicacions i Internet supera així el dels serveis d'electricitat, gas i aigua, que habitualment és el que acumula més reclamacions perquè «té més contractes pel que fa al mercat», segons va explicar Montserrat Ribera, la directora de l'ACC. Una altra dada destacada de la memòria és que l'ens va resoldre, durant el 2017, un total de 829 casos per la via de la mediació (el 15,5% menys que el 2016) i 149 per l'arbitratge (el 204% més).

Dels casos de mediació, el 42,8% correspon al sector de les Telecomunicacions i Internet; a continuació hi ha els serveis de subministraments bàsics -aigua, electricitat, gas-, amb el 26,4%. Del total de 829 casos, 335 són del Bages; 189 d'Osona; 186 de l'Anoia; 66 del Solsonès i 53 del Berguedà. Les Telecomunicacions i Internet també van registrar el nombre més gran d'arbitratges (87,9%), seguit dels serveis d'electricitat, gas i aigua (8,72%). Tot i aquest increment, la xifra és molt inferior a la dels anys 2013 o 2014, quan es van registrar més de 2.300 laudes arbitrals. Ribera va dir que «estem tornant a xifres similars a les que hi havia abans del tema de les preferents».

Ribera també va apuntar que a les comarques centrals (Bages, Osona, Berguedà, Anoia, Solsonès i Moianès) es van atendre 6.021 consultes, el 16,5% menys que l'any anterior. Segons la directora de l'agència, aquest descens és degut al fet que «els consumidors cada cop estan més informats» i també que «el 2016 vam tenir el factor de les clàusules sòl», que va fer augmentar notablement el nombre de consultes.

Millora de l'atenció al client

Pel que fa a les companyies que concentren més reclamacions, la llista la lidera Endesa, seguida per Telefónica, Orange Espagne, Vodafone i Gas Natural. Tot i que aquestes són les empreses amb més reclamacions, la majoria se solucionen per la via de la mediació o l'arbitratge, ja que en el cas de les quatre primeres compa-nyies estan adherides a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya (JACC). Precisament, una altra dada que posa de manifest la memòria és que ha augmentat el 30,3% el nombre d'establiments adherits a la JACC respecte a l'any anterior. En concret, el 2017 hi va haver 452 establiments que oferien als clients l'opció de l'arbitratge de consum, mentre que el 2016 n'hi havia 347.

Segons Ribera, cal tenir en compte «l'esforç que fan les grans companyies per millorar el servei d'atenció al client», un dels motius, va dir, perquè disminueixin les reclamacions. D'altra banda, també va apuntar a la taxa que aplica l'ACC sobre una empresa en superar les 100 reclamacions com un dels motius que ajuden a disminuir la xifra de queixes. Malgrat això, el nombre de denúncies va augmentar el 20,65% respecte a l'any anterior i se'n van registrar un total de 117. La directora de l'ACC en va atribuir l'increment al fet que «les persones cada cop són més conscients de com han d'actuar els establiments i de quins són els seus drets».

A banda, al conjunt de Catalu-nya es van retirar un total de 19.699 articles del mercat. Per tipologia, la majoria van ser de material elèctric i lluminàries, joguines i electrodomèstics. Ribera va mostrar alguns dels articles retirats, entre els quals hi havia imants que semblen joguines; articles per a nens amb peces petites o que es poden trencar fàcilment; i llums de Nadal amb deficiències en el cablatge que podrien arribar a provocar un incendi.

Xerrades per a la gent gran

Una de les accions que l'Agència ha dut a terme el darrer any i que Ribera va destacar han estat les xerrades a les escoles (en el marc de l'Escola de Consum, que ha atès 1.267 alumnes a la Catalunya Central) i també la creació de l'Acadèmia dels Sèniors, que ha dut a terme 85 xerrades arreu del país en què han participat unes 2.000 persones. «La gent gran és una diana per als estafadors», va dir Ribera, que va recordar algunes de les situacions a què s'enfronta habitualment aquest col·lectiu més vulnerable, com ara les falses revisions del gas.

Prem per veure més contingut per a tu