L'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les sigles en anglès) va donar ahir la veu d'alarma en advertir que les entitats financeres europees no tenen la preparació adequada de cara a una eventual sortida sense acord del Regne Unit de la UE, per la qual cosa va instar el sector a accelerar els seus preparatius i va criticar que els bancs puguin arribar a posar en perill l'estabilitat financera per no incórrer en els costos dels seus plans de contingència.

«El progrés en els preparatius de les entitats financeres per a la potencial sortida del Regne Unit de la UE sense un acord al març del 2019 és inadequat», afirma l'EBA en una opinió remesa a les autoritats competents dies abans de la reunió del Consell Europeu d'aquest dijous. L'autoritat considera que aquesta planificació hauria d'avançar més ràpidament en una sèrie d'àrees, adverteix que hi ha entitats que «semblen estar demorant l'aplicació de mesures necessàries» i alerta el sector financer que no hauria de confiar que vagin a proposar-se solucions de caràcter públic.

En aquest sentit, la institució presidida per Andrea Enria apunta que el recent acord polític perquè hi hagi un període de transició «no proporciona cap certesa legal» fins que s'hagi ratificat un acord per a la sortida del Regne Unit al final del procés per abandonar la UE, de manera que continua havent-hi «una possibilitat material» que això no sigui possible i que el país britànic surti de la UE el 30 de març del 2019 sense període de transició.

«Les entitats no poden donar per garantit que podran seguir operant com en l'actualitat ni poden confiar en un acord polític sense concretar encara, ni tampoc en la intervenció pública», va declarar Enria, subratllant la necessitat d'examinar i donar resposta als riscos i implicacions legals i de capacitat per al sector del Brexit. L'autoritat bancària asse-nyala la necessitat que les entitats identifiquin adequadament els canals de riscos relacionats amb un potencial Brexit no pactat, incloent el càlcul de la seva exposició directa al Regne Unit, així com els contractes existents amb aquest país, la dependència de les infraestructures de mercat britànic, l'emmagatzematge de dades o la dependència dels mercats de capitals al país.

Així mateix, l'EBA diu ser conscient que l'assumpció de les mesures necessàries per fer front al Brexit comporten costos, però ho considera una conseqüència inevitable de la sortida del Regne Unit de la UE. «No s'hauria de posar en perill l'estabilitat financera perquè les entitats estiguin intentant eludir els costos», adverteix la institució europea, la seu de la qual es traslladarà des de Londres a París una vegada que el Regne Unit hagi abandonat la UE.