La nova llei de crèdit immobiliari entrarà en vigor al cap de tres mesos de la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat, i no al cap de 30 dies de la publicació, en avalar el Congrés ahir l'esmena del Senat que donava més marge a les entitats financeres per adaptar-se a la legislació.

Aquest canvi, que es va votar ahir al ple del congrés amb la resta d'esmenes introduïdes pel Senat a la llei, va tenir el suport de PP, Ciutadans, PDeCAT, UPN i Fòrum Astúries, mentre que PSOE, Units Podem, Esquerra Republicana, Compromís, EH-Bildu i Coalició Canària es van oposar, sense èxit, a l'esmena.

D'aquesta manera, la nova llei de crèdit immobiliari, que ha estat aprovada definitivament pel Congrés i ha quedat enllestida per a la seva publicació al BOE després d'aquest últim tràmit parlamentari, no entrarà en vigor almenys fins a final de maig, després que el termini màxim per traslladar aquesta directiva europea expirés ja fa tres anys, el març del 2016.

No obstant això, el Congrés sí que va rebutjar la proposta del PP per condicionar l'entrada en vigor de les noves condicions de transparència material -entre elles el nou repartiment de despeses- a un desenvolupament reglamentari.

Amb la llei aprovada ahir, els bancs hauran d'assumir l'Impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD), conegut com a impost de les hipoteques i que va generar una forta controvèrsia arran d'una sentència del Tribunal Suprem que posteriorment va ser modificada.

D'altra banda, en les votacions d'ahir, el Congrés dels Diputats va recuperar les comissions per amortització anticipada en les hipoteques a tipus fix, que el PP havia duplicat al Senat. La nova llei fixa un límit màxim a aquestes comissions del 2% en els deu primers anys de vigència del crèdit hipotecari i d'un 1,5% a partir de llavors.

Una modificació de la cambra alta que sí que es manté és la que afecta el caràcter retroactiu de la llei pel que fa a aquelles hipoteques amb clàusules de venciment anticipat, on es regulen les condicions d'execució del crèdit (pas previ a un desnonament) .

La llei finalment estableix que els consumidors amb hipoteques que continguin aquestes clàusules hauran de decidir quin règim els resulta més favorable i, per tant, si s'acullen a la nova llei hipotecària o a la vigent en la signatura del contracte.

Amb les votacions d'ahir al Congrés, es posa fi així a un tràmit parlamentari iniciat pel llavors ministre popular Luis de Guindos, que va aprovar en Consell de Ministres el projecte de llei el novembre del 2017.

No obstant això, el gruix de la tramitació parlamentària es va produir ja sota el Govern del PSOE, que va intentar, sense èxit, un pas accelerat de la llei pel Congrés per la via d'urgència, i va haver de negociar-la amb la resta de forces. Finalment, la llei es va aprovar al Congrés amb els vots de PP, PSOE, Ciutadans, PDeCAT, PNB, i els vots en contra d'Units Podem, Esquerra Republicana, Compromís i EH-Bildu.