Experts internacionals han apostat per una transformació integral del sistema alimentari en les jornades internacionals Mengem Futur, organitzades pel Diplocat i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) al Recinte Modernista de Sant Pau. Les conferències de les jornades es van centrar en la transició cap a un sistema alimentari sostenible i van tenir com a ponent Peter Schmidt, president de l'Observatori del Desenvolupament Sostenible del Comitè Social i Econòmic Europeu.

Schmidt va assegurar que s'ha de replantejar la producció i el consum de carn d'animal i fer més curta la cadena alimentària. «No podem acceptar més anar a buscar menjar a l'altra punta del món», va explicar fent referència al consum de soja per als ramats europeus i a l'ús d'oli de palma en molts dels productes del continent.

Política alimentària global

Schmidt va assegurar que és necessari implementar una política alimentària integral que s'articuli a través de consells d'alimentació públics en l'àmbit europeu, estatal i local i que promoguin dietes saludables i sostenibles, i que aposti per fer més curtes les cadenes alimentàries i reduir les desigualtats entre els diferents elements que la configuren, donant suport als agricultors i ramaders per adaptar-se les noves maneres de fer. «No tothom ha de produir orgànic, però sí sostenible», va dir.

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va reivindicar l'existència a Catalunya d'un d'aquests cossos administratius: el Consell Català de l'Alimentació. L'ens es va reactivar el 3 d'octubre i treballarà per farcir de propostes el Pacte Nacional per a la Política Alimentària, que el Govern preveu tenir enllestit d'aquí a un any, segons va assegurar la consellera, que va inaugurar la jornada acompanyada del conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, i de la secretària general del Diplocat, Laura Foraster.

A banda d'apel·lar a la recuperació dels aliments de temporada i de reivindicar la feina dels agricultors i ramaders, la titular d'Agricultura va assegurar que s'ha de fer pedagogia a tots els nivells per facilitar la transformació del sector, també dins el mateix Govern, i va lamentar que el departament que lidera només rebi l'1% del pressupost: «Això canviarà, us ho asseguro», va dir.

Els experts van radiografiar el sistema alimentari global, des de l'impacte que té per al planeta fins a la seguretat alimentària i nutricional dels europeus. Marta G. Rivera-Ferré, del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), va considerar que «el sistema alimentari està trencat» i no compleix la funció d'alimentar de forma sana un planeta amb el 50% de persones sense seguretat alimentària i més de 2.300 millons d'adults amb sobrepès.

La també directora de la càtedra en agroecologia i sistemes alimentaris de la Universitat de Vic va aportar xifres sobre l'impacte de la producció d'aliments en el canvi climàtic. En general, el sistema alimentari produeix entre el 25 i el 30% dels gasos d'efecte hivernacle.

Segons Rivera-Ferré, una reducció del consum de carn provocaria una disminució del 30% de les emissions contaminants que el sector envia a l'atmosfera.