El Consell de Ministres ha aprovat l'ampliació del termini per a la concessió d'avals ICO fins al 30 de juny del 2021, l'extensió del termini de devolució en tres anys més, fins a un màxim de vuit anys, i l'ampliació del període de carència en 12 mesos, fins al màxim de 24 mesos.

Segons va comunicar la vicepresidenta tercera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, les mesures de suport als afectats pel coronavirus estan sent eficaces, però han de ser adaptades a cada moment en un entorn canviant per donar resposta a possibles problemes de solvència que puguin generar que empreses viables hagin de tancar per la caiguda de l'activitat econòmica derivada de la pandèmia.

El reial decret llei també estipula que les entitats bancàries, que hauran de respondre a les sol·licituds d'ampliació en un termini màxim de 30 dies, no podran augmentar de manera injustificada el tipus d'interès ni exigir la contractació de productes vinculats.

Calviño va destacar que el 73% de les operacions concedides amb càrrec a la línia de liquiditat tenien un termini de devolució d'entre 4 i 5 anys, per la qual cosa amb aquestes mesures les empreses i autònoms disposaran de més temps per a recuperar la seva activitat i fer front a les seves obligacions financeres.

A més, la ministra va destacar que els sectors de turisme, oci i cultura, béns de consum, indústria tèxtil i moda al detall van concentrar gairebé un terç de les operacions avalades per l'ICO, per la qual cosa les noves mesures «poden ajudar de manera molt notable a protegir la solvència d'empresaris i autònoms d'aquests àmbits».

L'import avalat pel Govern amb els crèdits ICO fins a l'11 de novembre passat assolia els 81.787 milions d'euros i en total s'han mobilitzat uns 107.600 milions amb la signatura de 876.000 operacions, el 98% de les quals amb pimes i autònoms.