Segueix-nos a les xarxes socials:

Perspectives 2021 | Economia

Construir el futur des del 2021

"És el moment d'acabar de perfilar el Pla de Recuperació perquè sigui aprovat per les autoritats europees"

Construir el futur des del 2021Saioa Hermosa

Després d'un any marcat per la pandèmia i la crisi econòmica i social, és clar que el 2021 serà clau per encarrilar la recuperació econòmica i començar a establir també les bases d'un creixement futur més sostenible a mitjà termini. A més de controlar l'evolució de la pandèmia i continuar donant suport al teixit productiu i l'ocupació durant els mesos durs que encara han de venir, el ritme de la recuperació depèn de la nostra capacitat per desplegar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'economia espanyola, el full de ruta presentat el mes d'octubre passat amb les principals reformes i inversions per aconseguir una economia més moderna, amb més potencial de creixement i de creació d'ocupació de qualitat. Un progrés que sigui més just i inclusiu.

Gràcies al treball intens de resposta a la pandèmia, comptem amb una base sobre la qual recolzar la recuperació. Les mesures adoptades a Espanya, que ascendeixen a un 20% del PIB, estan entre les més elevades i eficaces de l'àmbit europeu per protegir el teixit productiu i l'ocupació, com reflecteix l'important creixement registrat l'estiu passat i el manteniment del camí positiu de l'activitat i l'ocupació des d'aleshores, malgrat la intensitat de la segona i tercera onades de la pandèmia a Europa i l'absència de turisme internacional.

A més, juntament amb la resposta a la pandèmia, no hem deixat d'impulsar reformes estructurals crucials en educació i formació, reforma energètica i transició ecològica, mercat de treball, economia circular millora del clima de negocis i modernització de les polítiques d'inclusió... I el reial decret llei recentment convalidat proporciona un marc legal específic per agilitar la inversió pública i encarrilar la col·laboració publicoprivada.

És el moment d'acabar de perfilar el Pla de Recuperació perquè sigui aprovat per les autoritats europees i desplegar els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2021, que contemplen fins a 27.000 milions d'euros d'inversió a finançar amb fons europeus per impulsar la mobilitat sostenible i la rehabilitació de vivenda, reforçar la investigació, la ciència i el Sistema Nacional de Salut; avançar en la transició ecològica i protegir ecosistemes, modernitzar l'Administració pública, recolzar la digitalització de la indústria i les pimes, reforçar l'estat del benestar i protegir els més vulnerables.

Tot i que estem parlant d'un horitzó de mitjà termini, no hi ha temps a perdre. Hem de treballar amb agilitat i eficiència, amb el concurs de totes les administracions, dels agents socials i del sector privat. I sense descuidar els altres factors que determinaran l'evolució de l'economia en els pròxims mesos: la gestió de la pandèmia, la protecció d'empreses i famílies mentre sigui necessari i l'impuls d'un pla de xoc de formació i requalificació que permeti a tots els treballadors, especialment els més joves i les dones, accedir als nous llocs de treball que es crearan en la recuperació.

L'any s'inicia amb una alta incertesa. Encara tenim al davant un temps complicat en termes sanitaris i econòmics. No obstant, el procés de vacunació obre noves expectatives. Accelerem el pas des d'ara per fer-les realitat.

Prem per veure més contingut per a tu