La irrupció de la pandèmia va ser un dur cop per a les butxaques de les petites i mitjanes empreses catalanes, que, amb tot, van aguantar el tipus i tot i el descens de vendes sense precedents van aconseguir, de mitjana, mantenir uns marges de beneficis positius de cara a l’actual crisi de la inflació. Així ho constata l’anuari de Pimec presentat ahir, que revela que el baix nivell d’endeutament previ i l’ajuda extraordinària de l’Estat via ertos i crèdits ICO va aconseguir esmorteir les pitjors conseqüències de la crisi econòmica derivada de la sanitària. «Les pimes van tenir un nivell de resiliència molt important», va sentenciar el president de Pimec, Antoni Cañete.

Les dades presentades per Pimec deriven dels comptes presentats al registre mercantil de 84.781 empreses, amb activitat a Catalunya i amb mínim dos exercicis registrats. El balanç per a les pimes del major cop al PIB d’un país des de la Segona Guerra Mundial va suposar que les seves facturacions van caure, de mitjana, el 12,9% (en termes de valor afegit brut – VAB). L’impacte va ser desigual per sectors, de la mateixa manera que les restriccions sanitàries i l’enfonsament de la demanda no va ser igual en tots els gremis. Qui pitjor ho van passar van ser les pimes de l’hostaleria, que van veure reduir les seves facturacions el 62%, mentre que en el sector agrari van sofrir substancialment menys i «només» van baixar el 2%.

Les pimes van patir més que les grans empreses les derivades del coronavirus, concretament van perdre el 15% més de facturació que les grans corporacions. El que va provocar que el pes de les pimes es reduís lleument en el conjunt de l’economia catalana. El 2020 les pimes van aportar gairebé sis de cada 10 euros en moviment.

Altres dades que posa damunt la taula Pimec són l’augment dels estocs paralitzats en els magatzems i el termini mitjà de cobrament de factures, que es va elevar dels 68 dies de mitjana de l’any 2019 als 75 dies del 2020.