Rajoy reivindica la "pluralitat" i crida els catalans a deixar enrere els "greuges" i "mirar al futur"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha alertat aquest dilluns des de Barcelona que el procés "no s'ha de repetir mai més" i ha cridat els catalans a no "escodrinyar en la història" per trobar "greuges", i a "mirar al futur". En un acte amb la Federació de Cases Regionals a Barcelona el valor de la "unitat" davant dels que defensen la "divisió", i ha destacat que "la millor manera de treure tensions" és "no imposar la uniformitat", respectar "la pluralitat" i la gent tal com "pensa, parla i vol actuar". Durant l'acte també ha pres la paraula el candidat del PPC a la presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, que ha acusat l'independentisme de voler fer "invisibles" els que se senten espanyols. Tots dos han demanat el vot pel PP i han assegurat que no hi haurà un govern alternatiu a l'independentisme si la seva formació no obté un nombre significatiu d'escons al Parlament.

Comín descarta un govern amb els socialistes perquè creu que són "còmplices del neofranquisme"

El conseller de Salut destituït pel govern espanyol, Antoni Comín, ha descartat aquest dilluns la possibilitat que ERC formi un tripartit d'esquerres amb el PSC i Catalunya en Comú. Segons ha explicat, "mai" estaran en un govern amb els socialistes per una "qüestió de democràcia". "Amb els còmplices del neofranquisme no governarem", ha assenyalat. El candidat d'ERC ha justificat que el seu partit no governarà amb els "responsables" de què el cap de llista republicà, Oriol Junqueras, sigui a la presó. Per altra banda, Comín també ha apuntat sobre els comuns que si la seva prioritat fossin les reformes socials, haurien de donar suport a un govern independentista. "Si Catalunya en Comú no vol contribuir a un govern de majoria independentista que digui els motius reals, que digui que anteposa l'eix nacional a l'eix social", ha dit. En aquest sentit, ha avisat que si la formació anteposés l'àmbit social "no tindria motius per no donar suport a l'eix independentista". "Pel que fa a l'eix social no hi ha ni una sola raó per la qual no pugui entendre's amb una majoria independentista", ha afegit Comín en roda de premsa des de Brussel·les.

Arrimadas: ''Molts socialistes no entenen que Iceta veti Cs i prometi l'indult per Junqueras''

La cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha enviat un missatge al líder del PSC, Miquel Iceta, perquè creu que ni els mateixos votants poden entendre que es veti Cs mentre proposa indults per Junqueras. A l'esmorzar informatiu Primera Plana d'El Periódico, Arrimadas ha assegurat que ''si hi ha un resultat clar'', com apunten les enquestes, ''ningú no entendria el veto de la resta de forces constitucionalistes''. Arrimadas ha reiterat que si Iceta és el més votat, no dubtarà en donar-li suport, i admet que ''la clau'' és que Catalunya En Comú, ERC i PSC no puguin sumar per evitar ''temptacions''. Arrimadas es compromet a deixar-se la pell per convèncer les forces constitucionalistes que és ''ara o mai''.

Junqueras: "Estic a la presó perquè no m'amago mai d'allò que faig i perquè sóc conseqüent dels meus actes"

El candidat d'ERC, Oriol Junqueras, ha explicat que està a la presó perquè no s'amaga mai d'allò que fa i perquè és conseqüent amb "els seus actes, decisions, pensaments, sentiments i voluntat". En una entrevista a Rac 1, la primera en format d'àudio des que és a Estremera, el candidat dels republicans també ha considerat que "no hi ha cap raó" ni "cap possibilitat" de restringir-li el seu "dret" a assistir a la sessió d'investidura i, per tant, ser president de la Generalitat si guanya les eleccions. Pel que fa als actes postelectorals, Junqueras ha apostat per un Govern "de la màxima unitat possible i del màxim consens possible" i s'ha mostrat optimista tot i la seva situació d'empresonament. "L'estada en una presó sempre contribueix a reforçar l'ànima, et fa més fort i et fa més convençut d'allò que sempre has representat i, en aquest sentit, animat, content i molt content de parlar amb vosaltres perquè no ha sigut gens fàcil", ha conclòs.