ERC i JxCat van celebrar ahir, cinc dies després de les eleccions del 14F, la seva primera reunió amb la finalitat d'encarrilar les negociacions per a la formació del nou Govern i es van emplaçar a aprofitar l'»oportunitat» que brinda aquesta legislatura a un independentisme reforçat al Parlament.

La reunió arribava després que tant ERC com JxCat s'hagin reunit en els últims dies per separat amb la CUP, que els seus nou diputats poden ser claus per a la investidura del presidenciable republicà, Pere Aragonès.

En un comunicat, ERC va considerar «molt positiva» aquesta primera presa de contacte amb JxCat, que «ha servit per posar en valor tant la victòria independentista com la nova derrota dels poders de l'Estat que volien apartar l'independentisme de les institucions».

Els dos equips negociadors van destacar que les candidatures independentistes per primera vegada han «superat la barrera del 50%» dels vots en les eleccions catalanes, i han vist reforçada la seva majoria absoluta en el Parlament, ara amb 74 dels 135 escons.

Les dues formacions coincideixen que els resultats representen «una gran oportunitat per a l'independentisme per iniciar una nova etapa al país que permeti avançar tant a nivell social com nacional».