Ni l'abstenció, que creixerà, ni els possibles transvasaments de vots per castigar la incapacitat de fer govern, no faran canviar substancialment el proper 26-J els resultats de les eleccions del desembre, però aquest cop es pactarà per evitar "el desastre" d'uns nous comicis. Així ho veuen en l'inici de campanya els candidats més ben posicionats de les comarques centrals pel 26-J, que discrepen sobre els possibles acords però coincideixen que d'aquestes eleccions en sortirà un govern sigui com sigui.

Es dóna per fet que ningú no tindrà majoria, i en general es pronostica un sorpasso d'Units Podem al PSOE, per la seva confluència amb IU i pel fet que una abstenció més gran a les esquerres castigarà més aviat el PSOE. El candidat santvicentí d'En Comú Podem (a l'estat, Units Podem), Joan Baptista Costa, està convençut que "el canvi important vindrà de la configuració de les esquerres", i En Comú Podem té l'avantatge "que ara se'ns coneix més". Diu que això els pot aportar electors "que volen un canvi" en detriment del PSOE. A més, amb Units Podem com a líder de l'esquerra espanyola, "veiem més possible un pacte amb el PSOE", i sosté que ERC i Convergència "potser no hi donarien suport directe però caldria esperar una abstenció".

Èlia Tortolero, que és regidora socialista a l'Ajuntament de Sant Joan, no té tan clar el sorpasso. Pensa que "alguns votants castigaran Units Podem per no haver-se sumat a la coalició per fer fora el PP". Tanmateix, "estem obligats a entendre'ns", i insisteix que cal un govern d'esquerres, que ara veu "més probable, perquè seria vergonyós tornar a eleccions". Això si sumen prou. Si no, té clar que pactaran PP i C's, "i les esquerres ens penedirem de no haver aprofitat la possibilitat de pactar".

I és que Tortolero diu que en cap cas no apostaria per la gran coalició que vol el PP: "ni governarem amb ells ni els votarem perquè ho puguin fer". Entre els populars, en canvi, la monistrolenca Núria Carreras confia que el PSOE s'acabi sumant a la gran coalició pel debilitament que pronostica en el socialisme, "que els farà més difícil fer un govern d'esquerres i, per contra, pot facilitar la gran coalició". Diu que el PP creixerà "perquè hem actuat en conseqüència".

Els partits independentistes aposten per un pacte que deixi fora el PP. Per a la regidora igualadina d'ERC, Carolina Telechea, "el més òptim" per al diàleg amb Catalunya "seria que s'ajuntin totes les forces d'esquerres possible", per bé que "tenim al cap la independència i tampoc anem a Madrid a demanar permís de res". De tota manera, preveu "un panorama molt semblant però amb necessitat de pactar; per poder governar faran qualsevol pacte, i això és el que fa por".

Per la seva banda, la també regidora igualadina Àngels Chacón, de CDC, tampoc preveu un escenari gaire diferent. I adverteix que tot i que "no es faran pactes a qualsevol preu, n'hi haurà, perquè ni l'economia ni la societat es poden permetre unes terceres eleccions". Diu que "el menys dolent serà aquell que respecti i garanteixi el màxim les decisions del Parlament i resolgui el dèficit fiscal".