El líder de Vox, Santiago Abascal, va animar ahir els seus seguidors i va avisar que els 24 escons assolits en les eleccions són «només el principi». «Vox ha vingut per quedar-se», va garantir.

Abascal va celebrar la seva primera intervenció passades les 11 de la nit i amb l'escrutini ja per sobre del 95%, amb un resultat de 24 escons per a la seva formació. Abascal va comparèixer a la plaça de Margaret Tatcher de Madrid, on es congregaven centenars de fidels, i acompanyat pel seu nucli dur: Javier Ortega-Smith, Iván Espinosa de los Monteros i Rocío Monasterio.

El líder de Vox va celebrar els 2,5 milions de vots assolits ahir, quan fa només tres anys no arribaven als 40.000, però va avisar que no cal caure en l'«autocomplaença» perquè el nou repartiment parlamentari no permet fer fora el PSOE de Pedro Sánchez de la Moncloa.

En aquest sentit, va carregar durament contra el PP, al qual ha assenyalat com l'únic responsable de la victòria de l'esquerra. «L'única responsabilitat la tenen els que van tenir 186 escons i no van ser capaços d'oposar-se a l'esquerra», va retreure. «Per als que anhelàvem tant, avui és moment d'alegria però també de preocupació», va reconèixer, i va lamentar no poder expulsar el «Front Popular» del Govern. «No ens enganyem. Avui Espanya està en una situació pitjor que ahir, però Vox és més necessari avui que ahir», va argumentar.

El secretari general de Vox, Javier Ortega-Smith, va celebrar ahir la irrupció de la seva formació política al Congrés amb 24 escons i va carregar contra el PP i Ciutadans per haver estat «incapaços» d'obtenir un resultat electoral que permeti fer fora el PSOE de Pedro Sánchez del Palau de la Moncloa.

Crítiques al PP i Cs

D'altra banda, Javier Ortega-Smith va comparèixer davant els seus seguidors a la plaça Margaret Thatcher de Madrid, al costat de la plaça de Colón, gairebé a 2/4 d'11 de la nit, quan l'escrutini ja superava el 80% i situava Vox com a cinquena força política a la cambra baixa amb 24 diputats. Va ser la primera intervenció d'un dirigent del partit des que es van començar a conèixer les primeres dades escrutades.

El número dos de Vox va dedicar-se a aixecar l'ànim dels seus fidels, que van celebrar l'entrada al Parlament però esperaven un resultat més voluminós a causa d'unes expectatives generades pels mítings multitudinaris celebrats a la recta final de campanya.

«Companys, la resistència ja ha arribat al Congrés i no ens aturarem», va proclamar Ortega-Smith, que va prometre donar veu al Parlament a «milions» de ciutadans que fins ara estaven silenciats. «No evitaran que participem en els debats i que sentin les nostres propostes», va celebrar.