ERC ha guanyat les eleccions generals a Catalunya amb 15 diputats i més d'un milió de vots, per això el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, creu que «és el moment d'obrir un diàleg per trobar una solució política que passi per la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació».

En una compareixença a la seu electoral d'ERC, ubicada al pavelló de l'Estació del Nord de Barcelona, Pere Aragonès va afirmar que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, «ha guanyat a Espanya, però Oriol Junqueras ho ha fet a Catalunya», per això va reclamar negociar la convocatòria d'un referèndum.

Aragonès va subratllar que, amb més d'un milió de vots en aquestes eleccions, ERC ha aconseguit «tenyir de groc les urnes i el mapa de Catalunya», fet que suposa que ha votat «independència, república i polítiques de progrés i d'esquerres».

El candidat número dos, Gabriel Rufián, va subratllar els bons resultats obtinguts pels republicans, que ha considerat com «l'inici d'un cicle de victòries», i va remarcar que «Catalunya, no només no desperta el feixisme, sinó que el combat i el destrueix».

ERC va obtenir en les anteriors eleccions generals de l'any 2016 un total de 9 diputats amb 632.234 vots i va quedar segona, després d'En Comú Podem, i en aquests comicis ha experimentat un fort increment de més de 346.000 vots i 6 escons més.

La victòria dels republicans a Catalunya es visualitza encara més clarament amb els resultats al Senat, on la formació manté els 10 senadors que ja tenia en l'anterior legislatura.

A les eleccions del 2016, ERC va obtenir els ja esmentats 10 senadors, davant els 4 d'En Comú Podem i dos de CDC, per la qual cosa en aquesta cambra el partit liderat per Junqueras ha revalidat la seva victòria.

Rufián va comparèixer anit acompanyat per una gran part dels dirigents republicans, i va subratllar el fet que per primera vegada ERC, «que té 88 anys d'una història impol·luta, ha guanyat unes generals a Catalunya».

Segons va assenyalar Rufián, «ERC ha guanyat aquestes eleccions enfront d'un Estat venjatiu i repressor», i va dedicar el triomf als líders independentistes presos o que són a l'estranger per tenir causes judicials obertes contra ells.

«Avui comença un cicle i la primera de moltes altres victòries, i la següent tindrà lloc en les municipals a la ciutat de Barcelona», va pronosticar Rufián, que va demanar als militants que no acceptin «cap lliçó de ningú d'independentisme, ni de republicanisme, ni d'esquerres, perquè sou Esquerra Republicana de Catalunya».

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va dirigir unes paraules als assistents mitjançant una videoconferència des de Ginebra -on actualment resideix-, en les quals va elogiar «la perseverança i la fermesa» amb la qual ERC ha defensat el seu projecte republicà.

«Les urnes han avalat aquest projecte, que en prenguin nota!», va indicar, i ERC ha estat capaç «de trencar el vot dual que sempre s'havia produït en unes eleccions espanyoles», a més d'augmentar en cinc el nombre de diputats independentistes i d'haver crescut 7 punts més.

Segons va afirmar Marta Rovira, «l'independentisme creix des de la diversitat, i quan no es tanca en si mateix i explora noves fronteres», però va demanar al conjunt de l'independentisme aconseguir «un consens estratègic».

Més de 500 militants d'ERC van acudir ahir a la nit a l'Estació del Nord de Barcelona per celebrar la victòria electoral del seu partit, i a més d'ovacionar els seus líders i de cridar consignes d'«independència», «llibertat» i «llibertat presos polítics», van enarborar estelades.