La número u del PSC al Congrés, Meritxell Batet, va celebrar la segona plaça dels socialistes a Catalunya en les eleccions generals d'ahir, en les quals van obtenir dotze escons que, segons el seu parer, avalen l'aposta del socialisme per la via de la «convivència» davant la «crispació».

La candidata socialista va comparèixer a la seu central del PSC a Barcelona per valorar els resultats de les eleccions del 28-A, en les que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha resultat clar vencedor, amb 123 escons. «Els socialistes hem guanyat les eleccions i Pedro Sánchez tornarà a ser president d'Espanya!», va exclamar entre aplaudiments així que va arribar al faristol. Més tard va afegir: «I la segona bona notícia és que les tres dretes no sumen».

Per a Batet, el triomf dels socialistes implica un missatge clar: que els ciutadans volen que el Govern espanyol mantingui la línia marcada durant els deu mesos que han passat des de la moció de censura amb la qual es va enderrocar Mariano Rajoy.

«Aquest Govern està més fort, amb gairebé 40 diputats més. Per damunt de la crispació i de l'insult que han volgut imposar alguns en aquesta campanya, els socialistes hem aconseguit un clar suport per poder avançar en progrés social, en regeneració i convivència. Ara, amb més força, continuarem treballant», va afegir.

Amb més del 99% escrutat, el PSC va superar els 950.000 vots -el 23% del total- i, en conseqüència, tindrà dotze diputats al Congrés durant la pròxima legislatura. Amb aquesta fotografia, la segona nit electoral de Batet va ser una vetllada molt diferent de la del seu debut: llavors, els socialistes van caure en el conjunt de l'Estat i ella, a Catalunya, va registrar la pitjor marca del PSC en unes generals, amb 558.033 vots i set escons. Uns resultats que van enfonsar fins a la quarta plaça els socialistes catalans, que havien guanyat totes les eleccions estatals fins al 2011, any en què el PP de Mariano Rajoy va obtenir la majoria absoluta al Congrés.

La pujada dels socialistes, no obstant això, encara queda lluny del rècord que va fixar Carme Chacón el 2008 amb més d'1,6 milions de vots i 25 escons, que van ser decisius per assegurar un segon mandat de José Luis Rodríguez Zapatero. Malgrat no aconseguir la primera plaça, Batet s'ha mostrat satisfeta pel rèdit que ha aconseguit d'una campanya sense estridències i basada en un missatge clar: en aquests comicis només hi havia dues opcions: «Avançar amb Pedro Sánchez o retrocedir amb PP, Cs i Vox».

Més enllà de la millora en el conjunt de Catalunya, aquestes eleccions també han servit al PSC per tornar a tenyir de vermell el cinturó metropolità de Barcelona, que el 2015 i 2016 es va passar al morat i en les autonòmiques del 2017 va escollir taronja.

Així, els socialistes s'han imposat en alguns dels seus feus tradicionals: l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell, entre d'altres.

En el cas de la capital catalana, després d'una pugna molt ajustada han quedat segons, darrere d'ERC.