ERC va demanar ahir al PSOE que aposti pel «diàleg i la negociació», que «escolti el missatge» enviat des d' «una Catalunya que s'ha tenyit de groc» perquè desitja «que cessi la repressió» i una solució política que permeti als catalans decidir el seu futur.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent d'ERC, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va subratllar que encara que Esquerra ha guanyat les eleccions a Catalunya «la pilota és ara a la teulada de Pedro Sánchez (PSOE), que és qui ha de moure fitxa». «Ningú pot fer cas omís al que és un fet, i és que el mapa de Catalunya és avui groc, i cap demòcrata pot obviar això», va recalcar Vilalta, que va demanar a Sánchez valentia per «sortir de l'immobilisme» i crear «una taula de diàleg».

El número dos d'ERC i principal cara visible en la campanya, Gabriel Rufián es va referir als acords postelectorals i a la possibilitat que Sánchez, en comptes de buscar els suports de Podem i de les forces independentistes, prefereixi negociar amb Ciutadans (Cs).

De fet, Rufián va instar Sánchez a escoltar els simpatitzants del seu partit que aquest diumenge a la nit li reclamaven que no pactés amb Cs. «Que no traeixi els simpatitzants i pacti amb l'Ibex 35, que solucioni el conflicte polític de Catalunya», va demanar. Després d'insistir que ERC ha enviat un missatge a Espanya i al món perquè l'independentisme ha guanyat, va celebrar que s'hagi pogut «aturar» el feixisme.

El també diputat electe dels republicans Joan Josep Nuet ha afirmat que les dretes catalans han «fracassat» i que ERC no ha deixat que aixequin cap i, per això, han fracassat. «Per primera vegada un partit independentista ha guanyat les eleccions generals a Catalu-nya, i això indica que l'independentisme cada vegada és més fort» però també, va afegir Vilalta, que els catalans prefereixen «una estratègia de diàleg» en comptes d'optar pel bloqueig.

En una roda de premsa molt freqüentada, Rufián va llegir un missatge transmès pel líder d'ERC i cap de llista, Oriol Junqueras, des de la presó de Soto del Real (Madrid). «Estem molt feliços i contents» per la victòria d'ERC, afirmava Junqueras, i ell i els altres polítics presos «donem als ciutadans un agraïment immens, perquè la llibertat i la democràcia han guanyat, ha guanyat la voluntat republicana».

Sobre la demanda de diàleg que reclama ERC, Rufián va recordar a Sánchez que la seva absència ha provocat la situació actual.