Oriol Junqueras va demanar ahir al Tribunal Suprem que li permeti ser candidat a les eleccions generals de demà encara que no figuri el seu nom a les paperetes. Així consta en l'escrit enviat per la representació legal de l'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, condemnat a 13 anys de presó tal com va establir la sentència del Suprem pel judici del procés.

Amb aquest escrit respon a l'acord de la Junta Electoral de no permetre-li ser elegible en els comicis, ja que no compleix els requisits per a això que defineix la Llei Orgànica de Règim Electoral General. Argumenta aquest organisme que no pot concórrer a les eleccions perquè la seva situació no s'ajusta a l'article 6.2 de la norma esmentada: assenyala que seran inelegibles «els condemnats per sentència ferma, a pena privativa de llibertat, en el període que duri la pena».

No obstant això, ERC ha denunciat que un acte del Suprem amb data del 14 d'octubre posposa l'execució de la pena a Junqueras fins que resolgui el Tribunal de Luxemburg què passa amb la seva immunitat. La formació independentista entén, per aquesta raó, que el seu líder pot ser candidat a les eleccions, perquè no pesaria sobre ell la inhabilitació. Així mateix, ha demanat la seva posada en llibertat. Junqueras va quedar fora de la llista d'ERC per Barcelona un cop es va fer ferma la sentència; en estar inhabilitat, no pot ser candidat. El mateix va passar amb els altres dirigents independentistes i amb Jordi Sànchez.