La líder de JxCat a Madrid, Laura Borràs, va dir ahir al cap de files del PSOE, Pedro Sánchez, que una manera de fer «autocrítica» és «cedir el pas». La diputada electa va valorar els resultats del 10-N en una roda de premsa a la seu electoral de JxCat, ahir al matí. Borràs va exigir «responsabilitat» al president espanyol en funcions, a l'expectativa de si Sánchez mostra «alguna millora» i demostra capacitat de diàleg i negociació: «Té un problema greu de percepció de la realitat», va etzibar.

D'altra banda, l'exconsellera manté l'oferta de formar un grup independentista única a la cambra baixa espanyola, alhora que espera establir una «estratègia conjunta» amb ERC i la CUP.

En un discurs centrat en Sánchez, Borràs va opinar que el líder socialista no va saber llegir el resultat del 28-A, ni la situació a Catalunya, i que ara continua «en la mateixa línia». La diputada electa considera que el president espanyol en funcions tampoc ha volgut llegir ara el 10-N, amb uns resultats encara «més desfavorables».

Assumir responsabilitats

És per això que Borràs considera que Sánchez haurà d'assumir responsabilitats «en algun moment» i fer política. «Si no, ens preguntem si la presidència del govern passa per ell», va sentenciar. «No sabem si decidirà plegar, esperem que faci autocrítica i doni explicacions», va afegir. En la mateixa línia, l'exconsellera creu que l'Estat continua sent «ingovernable», i que s'ha alimentat el discurs de l'extrema dreta.

JxCat va celebrar amb eufòria els resultats obtinguts diumenge: un diputat més al Congrés i un altre al Senat. «Ho valorem molt positivament», va exposar Borràs, acompanyada del president del grup parlamentari, Eduard Pujol. La líder a Madrid va destacar que JxCat ha millorat en resultat de vot absolut i en el percentual, tot i la menor participació i la major oferta d'opcions independentistes. Així, Borràs considera que l'estratègia de «no donar els vots a canvi de res» i plantar cara a l'Estat ha quedat «avalada» pels resultats. Finalment, l'exconsellera va asseverar que, després del 10-N, el «155 digital» no té cap «validesa», i ha instat Sánchez a no aprovar el decret de la «censura» la setmana que ve.