El candidat de JxCat Aleix Sar-ri va abandonar anit el debat d'aspirants a eurodiputats de TV3 a l'inici com a senyal de protesta per la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de prohibir la participació telemàtica d'Oriol Junqueras (ERC) i Antoni Comín (JxCat).

A l'inici del debat, el moderador Xavier Coral va donar la paraula als candidats Jordi Solé (ERC), Aleix Sarri (JxCat), Ernest Urtasun (Comuns), Javi López (PSC), Esteban González Pons (PP) i Jordi Cañas (Ciutadans) per a una primera intervenció. Quan va arribar el torn de Sarri, representant d'urgència de JxCat després del veto ahir mateix a la tarda de la JEC a la videoconferència d'Antoni Comín, el candidat número 7 de la llista de Carles Puigdemont va denunciar la «violació de drets» per part de la JEC. I va afegir: «No participarem en el debat, ens n'anem del plató per no normalitzar la repressió». Tot seguit, Sarri va abandonar el plató i va deixar un llapis de memòria al moderador, que, segons va explicar, contenia un missatge de Carles Puigdemont, cap de llista de JxCat, que no va ser emès.

Hores abans, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, havia acusat el PSOE d'haver pres la «decisió política» de «silenciar» el candidat d'ERC Oriol Junqueras al debat. La Junta Electoral Central (JEC) va denegar la sol·licitud d'Esquerra perquè el seu cap de cartell electoral, Oriol Junqueras, participés per videoconferència en el debat de candidats europeus a TV3, i va al·legar que resultava incompatible amb el règim horari de la presó de Soto del Real. La Junta Provincial de Barcelona, en una resolució anterior, no es va oposar a la participació de Junqueras sempre que la presó ho autoritzés, però la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries va emetre un informe desfavorable que va portar la JEC a rebutjar finalment la petició d'ERC.

«Ho hem de denunciar. Aquesta voluntat política de silenciar Junqueras està relacionada amb el fet que Junqueras els va guanyar a Barcelona i Catalunya», va assegurar Aragonès en referència a les últimes eleccions generals, en les quals ERC es va imposar a Catalunya. «No ens silenciaran i no podran aturar-nos», va afegir el dirigent d'ERC, que va culpar el ministeri de l'Interior de la decisió final presa en relació amb la participació de Junqueras en el debat d'aquesta nit: «Han dit que no els anava bé l'hora», va criticar amb to irònic Aragonès.

També es va manifestar sobre el veto Carles Puigdemont, que va titllar d'«autèntica vergonya que cal denunciar cada hora que passa» la prohibició de la JEC. Va assegurar que si ni Comín ni Junqueras podien participar al debat de la televisió pública catalana «és perquè hi ha un Estat autoritari amb totes les lletres del món». Puigdemont anava a participar inicialment en el debat, però, després de la negativa de la JEC a que ho fes Junqueras, va resoldre deixar el seu lloc a Comín, que també va ser vetat per l'organisme electoral.

«No és acceptable que en un debat d'unes eleccions tan transcendents com aquestes al Parlament Europeu [...] dues persones que encapçalen projectes polítics no tinguin el dret i la llibertat de participar», va dir l'expresident.