El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va demanar a Cs que «no insufli aire a Vox a les institucions» i «no es converteixi en la clau que doni accés a la ultradreta a governs locals i autonòmics». Ábalos va argumentar que els liberals europeus, grup al qual s'integrarà Cs al Parlament europeu, no entendrien que un partit que es defineix com a liberal faci de «frontissa» de l'extrema dreta.

El dirigent socialista va insistir que el partit taronja ha de decidir entre «contribuir al futur» amb pactes amb el PSOE o bé apostar per «la involució del país» amb acords amb PP i Vox. Ábalos no va donar per feta la suma de les dretes en autonomies i municipis on el PSOE ha guanyat sense arribar a la majoria absoluta, ni tan sols amb acords amb Podemos, com el cas de la Comunitat de Madrid o Castella i Lleó. «No renunciem a fer prevaldre la nostra condició de guanyadors», va avisar Ábalos en roda de premsa ahir a la tarda després de la reunió de la Comissió Executiva Federal.

Ábalos va anunciar la creació d'una comissió per estudiar pactes i diu que els socialistes «no exclouen res» per molt que considerin que Podem és «soci preferent» per arribar a acords programàtics «progressistes». Segons el PSOE, tots els partits han de «reconsiderar» les estratègies i gestionar els resultats del 26-M a partir de «l'interès general» i el «futur» de l'Estat. Ábalos va dir que les diferències polítiques «legítimes» no poden servir de «pretext» per posar «pals a les rodes a la governabilitat» i «bloquejar les institucions».

La comissió per avaluar acords estarà formada per Ábalos, el secretari de Coordinació Territorial, Santos Cerdan, la responsable de política municipal del PSOE, Susana Sumelzo, i el secretari de Política Federal i exlehendakari, Patxi López. Ábalos va dir que esperen propostes de les federacions amb relació als pactes i va assegurar que el PSOE «defensarà la confiança» que els han donat els electors a les urnes. El ministre en funcions va criticar que «alguns perdedors hagin celebrat com una victòria» la suma de les dretes. «Es precipiten», va advertir.

«El PSOE no dona res per perdut i lluitarà per tot» per intentar que «prevalgui la voluntat majoritària de la gent», va dir Ábalos, que va reivindicar que les eleccions del 26-M han deixat clar que els socialistes són la «força dominant i majoritària» a l'Estat.