Segueix-nos a les xarxes socials:

En directe

Última actualització 10:01

DIRECTE | ERC guanya les eleccions del 28-M a Manresa

Les imatges de les eleccions municipals 2023 a ManresaMireia Arso

39

Catalunya decideix aquest 28 de maig el color de 947 ajuntaments. Regió7 enceta un directe on recollim tota la informació sobre les eleccions municipals a Manresa, on 52.263 manresans han estat cridats a les urnes. En total ha votat un 48,5% de l'electorat (25.348 persones). La participació a les eleccions del 2019 va ser d'un 61,61% (32.513 persones). Això representa una caiguda de 13 punts.

Aquest 28-M oferim un desplegament especial que inclou la cobertura de la jornada electoral i el recompte de vots posteriors. A www.regió7.cat pots seguir l'escrutini al minut i consultar el vencedor de les eleccions a Manresa -s'hi presenten 10 llistes- i, també, de tots els altres municipis de Catalunya.

El partit judicial de Manresa tindrà un representant d'ERC i un de Junts a la Diputació

Els dos diputats del Bages (partit judicial de Manresa) se'ls reparteixen entre Junts i ERC, com en el darrer mandat, el del Berguedà (Berga) el manté ERC i el de l'Anoia (Igualada) per al PSC, que li pren a ERC.

La composició de la Diputació

Com han reaccionat els candidats?

Vols conèixer com han estat els primers instants posteriors a la publicació dels resultats electorals a Manresa? Acompanya'ns, ho hem viscut en primera persona amb els candidats!

Primeres piulades després de la victòria

ERC ha compartit la primera piulada després de la victòria d'Aloy a les eleccions de Manresa. Al tuit, la formació agraeix a "totes les persones que heu fet possible la victòria avui". També han compartit imatges de la celebració i han enviat un missatge de compromís del grup per "treballar per identificar i corregir allò que preocupa la gent".

EN FOTOS | La nit electoral del 28-M, a Manresa

Mira les millors imatges de les celebracions dels candidats de Manresa després de les eleccions.

La nit electoral del 28-M, a ManresaMireia Arso/Oscar Bayona

73

Marc Aloy (ERC): "No entrava als nostres càlculs guanyar les eleccions perdent regidors"

Després de guanyar les eleccions a Manresa, Marc Aloy ha assegurat que "no entrava als nostres càlculs guanyar les eleccions perden regidors". L'alcalde i candidat a l'alcaldia per ERC, ha dit que creu en governs forts i estables, i que parlaran amb les principals forces polítiques, començant per Junts. També ha lamentat els vots extremistes. "Hem de parlar i escoltar més" perquè els manresans no estan contents. També ha remarcat que Manresa és una de les ciutats grans on ERC ha mantingut resultats.

Les millors imatges de la celebració d'ERC després de guanyar les eleccions a Manresa

Andrés Rojo (Ciutadans): "Vaig dir als meus que baixessin les expectatives"

El candidat de Ciutadans, Andrés Rojo, ha confessat que "fa temps que ho tenia clar (que no sortiríem)". Així i tot ha afegit estar "molt content de la feina feta aquests vuit anys. Ara estic en una edat important per potenciar la meva carrera professional i és al que em vull dedicar".

Ramon Bacardit (Junts Manresa): "No ha pogut ser"

"No ha pogut ser" ha dit el candidat a l'alcaldia de Junts a Manresa, Ramon Bacardit, quan s'ha adreçat a militants i simpatitzants un cop s'han conegut els resultats electorals. Ha afirmat que "no és el final de res", sinó un inici perquè han percebut "ganes de canvi".

Ha lamentat que el vot "s'hagi fraccionat, amb Impulsem hi hauria 8 regidors i això ha passat factura", ha dit.

Ramon Bacardit (Junts) amb la formació després dels resultats

Roser Alegre (FEM Manresa): "Ens hem de sentir satisfetes d'haver pogut mantenir els tres regidors"

En declaracions a Regió7, la candidata de FEM Manresa ha expressat que se sent preocupada perquè "en conjunt les esquerres hem perdut un regidor". Aquest fet, segons Alegre, "demostra l'auge de l'extrema dreta". No descarta que "es pugui reeditar el pacte ERC-Junts" però "caldrà que parlin molt els partits" pel que s'ha vist a la campanya. Per part seva no es plantegen cap escenari de pacte. Quant a la baixa participació, diu que "és preocupant tenir una ciutadania tan desmobilitzada".

FEM Manresa segueix l'escrutini a la plaça Gispert de Manresa

Participació minsa

A Manresa la participació en unes municipals no havia estat mai tan minsa. El 48% de votants suposa una davallada de 13,1 punts en relació a al 61,6% de fa 4 anys.

La participació va ser la més baixa de totes les eleccions municipals, un 48,5%. Mai des de la recuperació de la democràcia havia estat tan minsa.

Fins ara, la participació més baixa era el 49,1% de les eleccions del 2007 i la més alta, el 72,1% del 1983. Fa 4 anys van dipositar el seu vot a les urnes el 61,6% del cens, en aquestes municipals són 13,1 punts menys.

Una davallada molt important.

Victòria de Marc Aloy a Manresa!

ERC ha aconseguit la seva quarta victòria electoral des de la República a Manresa. La segona en unes eleccions municipals. La candidatura encapçalada per Marc Aloy ha obtingut 7 regidors, un menys dels que tenia.

Patacada de Ciutadans a Manresa

Igual que en bona part dels municipis on s'ha presentat, Cs també s'ha quedat sense suport a Manresa. Si el 2019 va superar els 2.200 vots, aquest 2023, amb el 97% escrutat només en suma 148.

Nervis a la plaça Gispert de Manresa fins que Fem ha recuperat l'escó que havia perdut. Amb el 97% escrutat, la formació torna a tenir 3.

FEM a la plaça Gispert de Manresa

A punt de finalitzar el recompte de vots!

Manresa ja té el 91,08% dels vots escrutats. Marc Aloy consolida l'avantatge.  ERC suma 7 regidors (23,87%); Junts 6 (19,47%); PSC 4 (14,78%); Fem 3 (9,51%); Impulsem 2 (8,52%); Front Nacional 2 (6,51%); Vox 1 (6,27%) i PP (4,70%), Manresa En Comú (3,86%) i Cs 0 (0,61%). 

2.000 vots cap a l'extremadreta a Manresa

Vox i Front Nacional sumen electors a la capital del Bages. Amb gairebé el 70% escrutat, les dues formacions tenen ja 1.089 i 1.052 vots, respectivament.

Manresa ja ha escrutat més de la meitat dels vots

Amb el 71,13% del vot escrutat, ERC es manté al capdavant amb 7 regidors (23,87%); seguit de Junts amb 6 (18,90%); PSC amb 4 (15,54%); Fem amb 3 (9,4%); Impulsem amb 2 (8,12%); Vox amb 2 (6,58%); Front amb 2 (6,3%) i PP (4,76%), Manresa En Comú (3,97%) i Cs (0,64%) amb 0.

A la seu del PSC a Manresa encara no hi ha gent, però ja tenen preparat un cubell amb cava. Amb el 48,26% escrutat, el partit aconseguiria 5 regidors.

Un cubell amb cava a la seu del PSC de Manresa

Com va l'escrutini a Manresa una hora després del tancament dels col·legis?

Amb un 26,93% dels vots escrutats, ERC es manté al capdavant amb 7 regidors (23,41%); seguit del PSC amb 5 (18,77%); Junts amb 5 (16,98%); Fem amb 3 (10,10%); Impulsem amb 2 (6,90%); Vox amb 2 (6,65%); Front amb 1 (5,22%) i PP (4,90%), Manresa En Comú (4,45%) i Cs (0,74%) amb 0.