Les reaccions dels candidats als resultalts del 28-M a Manresa

De l'alegria continguda d'ERC a les cares llargues dels alcaldables que no han tingut tanta sort a les eleccions

FEM Manresa segueix l'escrutini a la plaça Gisbert de Manresa

FEM Manresa segueix l'escrutini a la plaça Gisbert de Manresa / Mireia Arso

Redacció

Abraçades, per un costat, i cares llargues, per l'altre. ERC amb Marc Aloy al capdavant ha aconseguit ser la força més votada a les eleccions de Manresa. Junts, amb qui el 2019 es van quedar a només 10 vots, aquest cop s'ha quedat a més distància. Impulsem Manresa ha entrat amb 2 regidors. Qui ha mantingut resultats ha estat el PSC, amb 4 i la CUP, amb 3, si bé dues formacions d'extrema dreta han aconseguit entrar al consistori. Es tracta de FNC, amb 2 regidors, i VOX amb 1. Han quedat fora Cs i el PP. A continuació recollim les reaccions dels candidats als resultats del 28-M a la capital del Bages.

Marc Aloy (ERC): "No entrava als nostres càlculs guanyar les eleccions perdent regidors"

Després de guanyar les eleccions a Manresa, Marc Aloy ha assegurat que "no entrava als nostres càlculs guanyar les eleccions perden regidors". L'alcalde i candidat a l'alcaldia per ERC, ha dit que creu en governs forts i estables, i que parlaran amb les principals forces polítiques, començant per Junts. També ha lamentat els vots extremistes. "Hem de parlar i escoltar més" perquè els manresans no estan contents. També ha remarcat que Manresa és una de les ciutats grans on ERC ha mantingut resultats.

Les millors imatges de la celebració d'ERC després de guanyar les eleccions a Manresa

Les millors imatges de la celebració d'ERC després de guanyar les eleccions a Manresa / Oscar Bayona

Ramon Bacardit (Junt): "No ha pogut ser"

"No ha pogut ser" ha dit el candidat a l'alcaldia de Junts a Manresa, Ramon Bacardit, quan s'ha adreçat a militants i simpatitzants un cop s'han conegut els resultats electorals. Ha afirmat que "no és el final de res", sinó un inici perquè han percebut "ganes de canvi".

Ha lamentat que el vot "s'hagi fraccionat, amb Impulsem hi hauria 8 regidors i això ha passat factura", ha dit.

Ramon Bacardit (Junts) amb la formació després dels resultats

Ramon Bacardit (Junts) amb la formació després dels resultats / Mireia Arso

Roser Alegre (FEM Manresa): "Ens hem de sentir satisfetes d'haver pogut mantenir els tres regidors"

En declaracions a Regió7, la candidata de FEM Manresa, Roser Alegre, ha expressat que se sent preocupada perquè "en conjunt les esquerres hem perdut un regidor". Aquest fet, segons Alegre, "demostra l'auge de l'extrema dreta". No descarta que "es pugui reeditar el pacte ERC-Junts" però "caldrà que parlin molt els partits" pel que s'ha vist a la campanya. Per part seva no es plantegen cap escenari de pacte. Quant a la baixa participació, diu que "és preocupant tenir una ciutadania tan desmobilitzada".

FEM Manresa segueix l'escrutini a la plaça Gisbert de Manresa

FEM Manresa segueix l'escrutini a la plaça Gisbert de Manresa / Mireia Arso

Andrés Rojo (Ciutadans): "Vaig dir als meus que baixessin les expectatives"

El candidat de Ciutadans, Andrés Rojo, ha confessat que "fa temps que ho tenia clar (que no sortiríem)". Així i tot, ha afegit estar "molt content de la feina feta aquests vuit anys. Ara estic en una edat important per potenciar la meva carrera professional i és al que em vull dedicar".

Anjo Valentí (PSC): "Una ciutat amb 7 regidors no es pot governar"

A la seu del PSC a Manresa tenien el cava fresc a punt . Se l'han begut, però les cares no eren de felicitat. Malgrat celebrar haver mantingut els quatre regidors tenint en compte «"la dispersió del vot", el candidat, Anjo Valentí, ha admès que no eren els resultats esperats. Ha felicitat ERC per la victòria, però ha remarcat que «està obligada a buscar l’estabilitat perquè una ciutat amb 7 regidors no es pot governar». 

Ha lamentat l’entrada de Vox i FNC. «El seu tarannà extremista no és positiu per buscar consensos. Són partits que, per les seves idees, a pocs pactes es podrà arribar amb ells». Insisteix en l'obligació d’Esquerra de "buscar l’estabilitat pel benefici dels manresans i manresanes". Per part seva, s’ofereix a "escoltar. Es pot governar amb 11, tenim l’exemple anterior". En tot cas, remarca, "qui ha de començar a trucar és Esquerra".  

El PSC Manresa esperen els resultats de les eleccions a la seu del partit

El PSC Manresa esperen els resultats de les eleccions a la seu del partit / ALEX GUERRERO

Joan Vila (Impulsem Manresa): "El nostre objectiu era entrar a l’Ajuntament i estem molt contents d’haver-ho pogut fer"

"El nostre objectiu era entrar a l’Ajuntament i estem molt contents d’haver-ho pogut fer", ha declarat el candidat d'Impulsem, Joan Vila, a la seu del partit al carrer del Born. Vila estava acompanyat dels membres de la llista i simpatitzants que van fer que el local quedés petit. 

Pel cap de llista d’Impulsem Manresa, "el més important és que més de dues mil persones han dipositat el seu vot de confiança en nosaltres i això ens fa molt feliços". Adverteix que el següent pas és posar-se «mans a l’obra per treballar per la ciutat».  Ha destacat també la "feina feta per tot l’equip durant la campanya electoral” i assegura que "no ha estat complicada, però sí que s’ha fet un pèl llarga". 

Impulsem Manresa viu la nit electoral des de la seva seu

Impulsem Manresa espera els resultats de les eleccions a Manresa / Mireia Arso

Sergi Perramon (Front Nacional) vincula l’èxit a "la proximitat amb els manresans"

El celler del Bages del passeig Pere III ha acollit la celebració eufòrica dels membres de Front Nacional que han quedat sorpresos d’haver arribat a treure dos regidors. El cap de llista, Sergi Perramon transpirava felicitat. Ha declarat que el fet que ha portat tanta gent a votar Front Nacional ha estat «la proximitat que tenim amb els manresans». 

La celebració quan els resultats ja han estat clars ha plasmat l’entusiasme dels futurs regidors i els seus simpatitzants. Tots han cantat l’himne dels Segadors a ple pulmó just abans d’abraçar-se i felicitar-se mútuament. 

Perramon també ha volgut deixar constància de la seva "preocupació perquè Vox formi part de l’Ajuntament". També ha retret "els atacs patits durant la campanya electoral per parts de partits que són catalanistes igual que nosaltres, per la por que els traguéssim els vots". 

Front Nacional consulta l'escrutini del 28-M

Front Nacional consulta l'escrutini del 28-M / ALEX GUERRERO

Manresa En Comú Podem lamenta quedar fora del ple

La cap de llista d’En Comú Podem, Ana Querol, ha lamentat haver tornat a quedar fora de l’Ajuntament després de presentar-se per segona vegada com alcaldable de Manresa. «El que em sap més greu és que l’extrema dreta hagi escalat tant, ja no com a política o com a candidata, em preocupa com a ciutadana de Manresa», va dir ahir, clarament afectada després de la comunicació dels resultats. 

Querol a la seu del partit durant l’escrutini

Querol a la seu del partit durant l’escrutini / Oscar Bayona

Vox entra a un consistori que torna a deixar fora el PP i del qual surt Cs

Vox va aconseguir ahir representació institucional a l’Ajuntament de Manresa.

La formació ultradretana liderada per Immaculada Cervilla va aconseguir 1.537 vots, un 6,16 dels sufragis. Són el triple de suports que els assolits a les municipals del 2019, quan el resultat va ser de 429 vots, el que representava l’1,32%.

Vox va ser el setè partit que les urnes van permetre ser al saló de plens de l’Ajuntament de Manresa en el mandat 2023-2027.

Va tenir menys vots que ERC, Junts, PSC, Fem, Impulsem i Front Nacional, però més que el PP, Manresa En Comú Podem i Ciutadans.

De fet, el PP es va quedar a uns centenars de vots de poder a tornar a tenir representació a l’Ajuntament de Manresa.

L’alcaldable Josep Lluís Javaloyes va donar les gràcies ahir a les 1.192 persones que l’havien votat i es mostrava satisfet d’haver fet «una campanya bona i neta, centrada en Manresa amb els recursos dels quals disposàvem».

 Josep Lluís Javaloyes és germà de Xavier Javaloyes, el polític que va ser la cara visible dels populars durant quatre mandats municipals consecutius a Manresa. Quan el 2015 la llista del PP va ser encapçalada pel també regidor Domingo Beltrán els vents de la política inflaven ja les veles de la revolta independentista i no va aconseguir representació. El 2019 el PP tampoc va obtenir cap regidor amb la candidatura encapçalada per l’exregidor Joan Comas.

Així que ja seran tres els mandats municipals amb el Partit Popular fora del ple de l’Ajuntament de Manresa.

El candidat de Ciutadans, Andrés Rojo, explicava ahir que, per la situació actual del seu partit, «fa molt que sabia que no entraria. N’era conscient i demanava als nostres que rebaixessin les expectatives». 

Hi afegia que «he volgut tancar una etapa i no deixar el partit a l’estacada en uns moments tan difícils». 

Es va mostrar feliç de la seva etapa de vuit anys al consistori, que «ha estat molt gratificant». Es mostrava estupefacte que un partit que ha tingut una nul·la participació en campanya com Vox pugui tenir representació a l’Ajuntament i lamentava la poca motivació «generalitzada» dels ciutadans per anar a votar».

Regió7 ha desplegat tota la seva redacció per cobrir en directe la nit electoral i oferir-te els primers anàlisis i les reaccions des de les seus dels partits.