'Si no haguéssim pres mesures de precaució i hi hagués hagut un atac amb bomba o un desastre tothom hagués dir que no havíem fet res per evitar-ho', ha defensat Leterme, després de reconèixer que suspendre la cimera 'era una de les hipòtesis sobre la taula'. Sis dels catorze suposats membres d'Al Qaeda arrestats aquest dijous a Brussel·les i a Liège han estat formalment inculpats aquest divendres de pertànyer a una organització terrorista.

Leterme ha assegurat aquest divendres a la ràdio belga RTL que l'anul·lació de la cimera europea contra la crisi, el canvi climàtic i el no irlandès al Tractat de Lisboa es va analitzar 'durant els últims dies'. Finalment, les autoritat belgues van optar per accelerar les detencions, però sense modificar les mesures de seguretat de l'edifici Justus Lipsius que acull la reunió. Tampoc no s'ha canviat el nivell d'alerta terrorista, que es manté en un 2 sobre 4.

Tres dels catorze detinguts tot just havien arribat d'Afganistan de rebre formació per immolar-se i un fins i tot ja s'havia acomiadat de família i amics per cometre un atac kamikaze. 'Desconeixem on preveien cometre un atemptat suïcida, és possible que fos una operació a Pakistan o Afganistan, però no es pot descartar Bèlgica o Europa com a objectiu', va explicar el fiscal federal belga, Johan Delmulle. Sis dels set inculpats són homes i la dona es Malika El-Aroud, la vídua d'Abdessatar Dahmane, un dels terroristes suïcides que el setembre del 2001 van assassina al general Masud.