La cerimònia d'obertura de la vintena edició del campionat d'Europa d'atletisme traslladarà demà a les fonts de Montjuïc i a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona el seu espectacle de dansa i acrobàcia, dirigit per Hansel Cereza, membre fundador de 'La Fura dels Baus'.

Cirera ha preparat un espectacle "sorprenent, global i molt dinàmic", segons que ha explicat a EFE, per rebre als atletes i visitants que acudiran als Europeus.

La cerimònia d'inauguració es trasllada per primera vegada de l'estadi al carrer, les fonts de Montjuïc, l'avinguda Maria Cristina, amb les seves torres venecianes com porta d'entrada a la plaça d'Espanya i els pavellons de la Fira de Montjuïc.

"Hem volgut aprofitar l'escenografia que ja teníem, la pròpia arquitectura de la ciutat, i no crear res nou. Les fonts s'han utilitzat altres vegades, però al voltant d'elles o darrere, mai en el mateix interior de la font", relata Cirera, que va abandonar La Fura el 2000 i que des d'aleshores dirigeix els seus propis projectes.

Per a cada treball, crea un grup específic de col·laboradors. En aquesta ocasió, s'ha envoltat de la companyia de dansa vertical Deambulants, de la coreògrafa de dansa contemporània Marta Pardo i de la ballarina i coreògrafa de dansa clàssica Gina Rigola.

La formació de Cirera es veurà reflectida en la cerimònia: el coreògraf català va formar part de l'equip de treball de La Fura que va signar la cerimònia dels Jocs de Barcelona i els últims anys ha estat el responsable de la coreografia aèria de l'espectacle 'Love' que el Cirque du Soleil representa a Las Vegas.

El 2004, Cirera va ser el director escènic de 'L'home del Mil·lenni', l'espectacle que va servir per inaugurar el Fòrum de les Cultures.

L'aigua, "com element de vida" i part fonamental de les fonts, tindrà un paper destacat en les coreografies d'una cerimònia que pretén traslladar al públic els valors universals de l'esport.

"Pot semblar difícil conjugar acrobàcia, dansa i esport, però existeixen valors globals que estan per damunt, com la importància de cuidar el cos per sentir-se bé, l'harmonia, el 'mens sana in corpore sano', la tenacitat, l'esforç i l'equilibri", relata Cirera.

La música de la cerimònia ha estat composada per Nacho Cano, encara que dos de les peces de l'espectacle són obra de Salvador Niebla, autor de la música de les últimes coreografies que ha presentat l'equip espanyol de natació sincronitzada en els seus tornejos internacionals.

La cerimònia començarà a les deu de la nit i tindrà una durada aproximada d'una hora i quart. Posteriorment es durà a terme la desfilada dels atletes representants dels 50 països participants, amb les notes del 'Himne per a Europa', composat per Cano, com teló de fons.

La representació podrà seguir-se per quatre pantalles gegants que s'instal·laran al llarg de l'avinguda Maria Cristina. L'organització calcula que podrien assistir en directe unes 30.000 persones.