La màxima lliga d'handbol de l'estat espanyol, l'ASOBAL, tindrà a partir d'aquesta temporada l'empremta del grup Suite, format per quatre joves de Santpedor, Manresa i Aguilar de Segarra. La música d'aquests bagencs forma la banda sonora del primer videojoc de l'ASOBAL i, a més a més, la seva cançó A hundred years to live es convertirà en la sintonia oficial dels partits quan la lliga arranqui aquest curs i, en principi, durant tres temporades.

Com a colofó de tot plegat, la sintonia no quedarà només a l'interior dels pavellons, sinó que servirà també per a les caretes de televisió: a l'inici, al final i durant els temps morts dels partits. Això significa que Suite sonarà a Teledeporte i a Canal +, canals que retransmeten en directe els partits de l'Asobal; a les televisions autonòmiques quan emetin alguns enfrontaments i, encara més, en 27 països per senyal internacional.

Jesús Calleja, Pol Brau, Valentí Riera i Oriol Font -de 18 i 19 anys- són Suite, un grup que es defineix com a "pop-rock cantat en anglès". Dos anys després de la formació del quartet, una infraestructura colossal com és la de la màxima lliga estatal d'handbol s'ha fixat en ells. I ser la sintonia oficial implica "un salt en imatge i difusió molt important", destaca el responsable de Televisió de l'ASOBAL, el monistrolenc Pere Flores.

"Estem al·lucinats, és una gran oportunitat", coincideixen els components de Suite, que confessen que encara no s'ho acaben de creure. "És molt difícil per als grups rebre suport en aquests moments. Amb tot, que qui te'n doni sigui una entitat amb una dimensió estatal, una lliga professional, i de les més importants del món, és increïble", assegura Brau.

Pere Flores explica que va descobrir la música de Suite quan la seva filla va posar al cotxe un disc que havia comprat. "Vaig pensar que tenia ritme, molta energia i que quadrava amb el que, precisament, estàvem buscant en aquells moments per al videojoc", recorda. Després de conèixer el grup, "vaig pensar que tenien la capacitat i la vàlua professional per ser els autors de la música del videojoc i, per què no?, també de la sintonia oficial", destaca el que es responsabilitza dels continguts multimèdia de la lliga estatal.

Des de Suite, diuen que quan van compondre A hundred years to live, que descriuen com una de les cançons "més canyeres" que van crear per al segon disc, no s'haurien imaginat mai que acabaria servint per presentar els partits d'handbol. "Esperem que la sintonia agradi als professionals de l'handbol i a tothom qui l'escolti", expressen.

El joc d'ordinador Handball Manager 2010 (produït per Media Game i distribuït per Friendware) conté quatre temes de Suite del primer disc, que en formen la banda sonora principal. És el primer videojoc oficial de la lliga ASOBAL i el segon d'Europa després de ser llançat a Alemanya, l'altra gran lliga d'handbol, on va tenir una gran rebuda.

Il·lusió virtual

"El videojoc respon sobretot a una qüestió d'imatge, ja que vam pensar que era necessari un producte d'aquestes característiques per ampliar la repercussió de la lliga", explica Flores. A més a més de gestionar les plantilles dels equips i els patrocinadors, una de les propostes més originals del videojoc és que ofereix controlar la vida dels jugadors.

"Després de jugar-hi una estona, vaig pulsar l'opció desactivar so", confessa Brau, mentre els companys riuen. "No, de debò ?s'intenta explicar-, és una música que vam arribar a treballar tant, en compondre-la, gravar-la i, sobretot, assajar-la, que era molt estreny escoltar-la en un videojoc". "És veritat, mentre hi jugava no associava que la nostra cançó sortís de dins l'ordinador", hi coincideix Calleja. Tot i així, encara amb aquesta sensació de realitat una mica aliena, els components destaquen la il·lusió que els fa poder tenir el videojoc.

El crèdit en els joves

Els components del grup Suite enllacen una broma rere una altra, però demostren que als 19 anys parlen amb entusiasme, ponderació i una visió de prudència. Per al grup, l'oportunitat de l'ASOBAL no significa només projecció, sinó també una gran injecció de credibilitat. "Valorem molt la confiança que ens han donat. És un dels principals obstacles que tenim els joves, que de vegades no se'ns dóna credibilitat", explica Pol Brau.

"En la música, el que falten són oportunitats. Hi ha grups boníssims i que estan lluitant per obrir-se camí, però no és gens fàcil", sentencia Riera. Suite fa un esment especial al treball dels seus col·legues de la Catalunya central i els membres del grup destaquen la gran qualitat musical de Manresa, el Bages i altres comarques, sobretot entre els grups joves. Aquesta situació encara atorga, per al grup, més importància a l'acord amb l'ASOBAL. "Sabem que pot significar un gran salt, però hem de continuar treballant igual que abans, o fins i tot més", remarca Oriol Font. "No pots esperar que una única oportunitat et canviï la vida", afegeix Calleja. "Com a grup, hem d'anar creixent a força d'aquestes oportunitats", conclou Brau.

A més a més dels amics i dels seguidors, que cada vegada són més, també reconeixen "el suport vital" de les famílies. "D'una banda, s'han pres molt seriosament el grup i, de l'altra, ens fan tocar de peus a terra contínuament. Les dues posicions són fonamentals", destaca Font.