Un poble petit, un club d'èxit i el protocol de les festes per als campions. A la celebració de Marganell per homenatjar l'equip que ha pujat a la nova categoria de Segona Catalana, no hi va faltar ahir a la tarda cap dels rituals de les ocasions extraordinàries. A petita escala, però la festa va tenir de tot: un autocar engalanat, samarretes de l'ascens, ofrenes als patrons del poble, una afició agraïda i els parlaments des del balcó de l'ajuntament. I així ho va constatar una veïna del poble, xiuxiuejant-ho a la companya del costat: "és una mica com estar amb els del Barça".

Portal d'entrada a Montserrat, famós pel seu mató -expliquen amb amabilitat des de l'Agrobotiga-, Marganell és un poble de 248 habitants, amb les cases disseminades al costats de la carretera que s'enfila per la muntanya i on els veïns se saluden amb tothom. I la propera temporada, tindrà un equip que competirà a la segona màxima categoria catalana, on serà el poble més petit. "Després de més de trenta anys federat, el club ha aconseguit un ascens que representa una fita històrica", va destacar ahir el president del CE Marganell, Marc Freixa.

L'equip, format majoritàriament per jugadors d'arreu de la comarca del Bages, va segellar l'ascens a Segona Catalana en l'última jornada de competició, quan havia de guanyar i esperar que el CE Súria, el favorit, ensopegués. I la carambola es va produir per culminar una temporada excel·lent. "Sabíem que teníem un equip per ser al capdavant, però no aspiràvem a l'ascens", va reconèixer ahir l'entrenador Jordi Capellas, que es va mostrar molt feliç de la primera temporada a Marganell: "estem molt a gust en aquest club, és el lloc on hem pogut treballar més tranquil·lament".

Del camp a l'ajuntament

Organitzada com una rua, la festa va reunir prop d'un centenar de persones a la plaça de l'Ajuntament; els veïns i veïnes del poble i els acompanyants dels jugadors i responsables de l'equip. La plantilla havia esperat l'inici de la festa al camp de futbol, a la part més enfilada del terme municipal, per pujar a l'autocar i baixar cap a la plaça de l'Església, on hi havia els seguidors, la parella de gegants del poble, Cecília i Esteve, i les traques de petards.

La comitiva va entrar a l'església per dedicar les ofrenes i, després, va reunir-se a la petita plaça de l'Ajuntament per als parlaments. El president del club va recordar que el CE Marganell "ha canviat molt durant aquests anys, des de quan el camp estava ple de rocs i els jugadors s'havien de dutxar amb aigua freda", una al·lusió que va arrancar els aplaudiments dels veïns més grans.

En els parlaments tampoc no van faltar els animadors, o showmen, com els jugadors Manel Alonso i Xavi Nieto. Ni tampoc els moments més emotius i entranyables, com quan el capità, Albert Barniol, que complia l'onzena temporada al CE Marganell, va recordar aquells que ja no hi eren i que havien treballat de forma molt intensa i especial pel club. El darrer a parlar va ser el delegat del conjunt, Carlos Pérez, que va destacar que, en el fons, "en el futbol, el més important és passar-ho bé i fer pinya". Un objectiu que va ratificar el president, "el més important és mantenir la unió del club i el poble".