El consorci de la candidatura dels Jocs d'Hivern Saragossa-Pirineus 2022 s'ha dissolt aquest dilluns, de manera que s'aplana el

camí de la de Barcelona-Pirineus a organitzar-los.

La dissolució s'ha efectuat a una reunió a la qual hi han acudit els representants de les institucions integrants formada per l'Ajuntament de Saragossa, el govern d'Aragó, la Diputació d'Osca i els ajuntaments d'Osca i Jaca, les quals es repartiran els 60.000 euros de romanent que tenia el consorci.

El conseller de presidència i Justícia del Govern d'Aragó, Antonio Bermúdez de Castro, ha volgut deixar clar que el Govern (PP) considerava que la candidatura "era un bon projecte tant per al Pirineu com per a Saragossa" que era la ciutat que liderava la candidatura, perquè aporta projecció nacional i internacional.

Tot i això, ha indicat que si la ciutat de Saragossa "no segueix endavant, el Govern d'Aragó no pot assumir el projecte en solitari" perquè no pot assumir la despesa de la candidatura, ha afirmat, en declaracions als mitjans.

Ha criticat que "gent que no té implantació al Pirineu prengui la decisió quan els habitants d'aquesta zona viuen del turisme de neu i veuen frustrades les seves aspiracions", referint-se a l'oposició al consistori de Saragossa.

Sobre la possibilitat que el projecte el liderés una altra ciutat, com Jaca, ha asseverat que és impossible que una altra ciutat prengui el relleu del projecte per incidir que "Saragossa era una bona candidata i si no vol, el projecte no té futur".

També ha subratllat que el govern d'Aragó es mantindrà la inversió en el sector de la neu i ha avançat que es faran campanyes de publicitat no només a l'hivern perquè els visitants a més d'acudir al reclam del turisme de la neu també acudeixen a l'estiu.

Reacció de l'ajuntament de Barcelona

La renúncia de Saragossa deixa via lliure a Barcelona com a únic candidat del Comitè Olímpic Espanyol (COE). Amb tot, no hi ha res guanyat. És el missatge que ha volgut donar aquest dilluns l'Ajuntament de Barcelona després de saber-se la notícia. La quarta tinent d'alcalde, Maite Fandos, ha remarcat en declaracions a l'ACN que "el nostre projecte s'haurà de valorar tècnicament i haurà de passar els requisits igualment". "Seguirem treballant tal com ho haguéssim fet", ha assegurat. Amb tot, ha admès que la renúncia de Saragossa "facilita la feina".

"A ningú se li escapa que el fet que només es prsenti una candidatua al COE facilita la feina", ha dit Fandos a l'ACN després que saber-se que Saragossa ja no opta a organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern del 2002. Barcelona té via lliure com a únic candidat del Comitè Olímpic Espanyol però la ciutat s'haurà de guanyar el premi igualment. "No pel fet de presentar-te ja tens el projecte aprovat", ha advertit Fandos, que ha recalcat que "el nostre projecte haurà de passar igualment els requisits tècnics, encara que ens presentem sols".

"No ha estat cap sorpresa"

Fandos ha assenyalat que "no ha estat cap sorpresa" la renúncia de Saragossa perquè "ja feia dies que se'n parlava", però ha subratllat que "mai vam competir contra Saragossa sinó que simplement presentàvem el projecte en paral·lel". "Cadascú presentava el seu projecte i la seva candidatura, i nosaltres seguirem treballant com ho haguéssim fet", ha assegurat. L'Ajuntament prepararà el projecte, el presentarà a la ciutadania i l'any 2013 el presentarà al COE.

Barcelona Pirineus també beneficiarà l'Aragó

Fandos s'ha volgut dirigir a Saragossa remarcant que "tot allò que beneficiï el Pirineu català beneficiarà també l'aragonès". En aquest sentit, considera que "es posarà la marca Pirineu al món i la gent no distingirà una banda o l'altra", de manera que tot i la renúncia l'Aragó també sortirà beneficiat dels Jocs Olímpics d'Hivern de Barcelona. Així mateix, ha explicat que l'Ajuntament vol oferir col·laboració a Saragossa per treballar "perquè el projecte Barcelona Pirineus tiri endavant i funcioni perquè tots en sortim beneficiats".