El Dakar 2014 tindrà el pas per Bolívia com a tret més destacat. La sisena edició de la cursa en terres d'Amèrica de Sud estrena un nou país en detriment de Perú, que havia acollit l'arribada del 2012 a Lima, ciutat d'on va sortir la prova el gener passat. El recorregut que l'organització va donar a conèixer ahir no està explicat en profunditat, ja que les etapes es publicaran a mitjan 2013, però mostra que la cursa sortirà, per primer cop, de la ciutat argentina de Rosario i també tindrà una arribada inèdita, a la xilena Valparaíso.

El pas dels corredors per Bolívia, però, té una particularitat. Les característiques de les pistes per on passarà fan impossible que hi puguin discórrer els cotxes i, encara menys, els camions, motiu pel qual la TSO haurà d'enginyar dues jornades en què les motos i els quads passaran pel país andí mentre que els vehicles de quatre rodes ho faran per un trajecte que connectarà Argentina amb Xile, més al sud.

Dos països el mateix dia

D'aquesta manera, motos i quads passaran per la zona coneguda com el salar de Uyuni, un lloc espectacular en què el color groc de les dunes es canviarà pel blanc que cobreix aquesta contrada. El màxim responsable del recorregut, Étienne Lavigne, va explicar que "pensàvem anar a Bolívia des de fa dos anys. Hem fet cinc viatges allà, de reconeixement a diverses regions. El país té una gran part muntanyenca, amb grans altiplans. Com que això ens agradava molt, ens vam dir que hi portaríem una part de la cursa, amb les motos i els quads, a descobrir la regió del Potosí. Allà hi ha el desert de Uyuni, un dels altiplans salats més grans del món. El fet que només hi vagi la meitat de la caravana és degut que "hi és més fàcil fer passar les motos i els quads. Les carreteres no són forçosament transitables per als cotxes. Volíem que entressin a Bolívia tots els vehicles, però no sabíem com fer baixar els cotxes i els camions pels itineraris que havíem pensat".

Es tornarà a Perú

Amb aquesta decisió, el gran perdedor ha estat el Perú. Segons Lavigne, "els peruans estan òbviament decebuts, però és un país molt interessant i amb magnífics territoris. La seva absència del 2014 és amb la promesa de tornar-hi" en el futur. Del recorregut presentat ahir també es va fer públic que la jornada de descans serà a la ciutat argentina de Salta, just abans de l'entrada a Bolívia i una setmana abans de la finalització de la cursa. Aquesta començarà el proper 5 de gener, vigília de Reis, i finalitzarà el dia 18. Les inscripcions es poden fer a partir del dia 15 de maig. Per a les motos s'acabarà el mes següent.