La 94 edició de la Volta Ciclista a Catalunya arrenca avui a Calella (Maresme) amb un recorregut atractiu i un elenc de participants que, per primera vegada en la temporada, reuneix els primers espases del ciclisme mundial que provaran el seu estat de forma amb vista a les grans cites.

La tercera carrera més antiga després del Tour de França i el Giro d'Itàlia, tornarà a comptar amb un cartell envejable, amb figures com el britànic Chris Froome (Sky), el colombià Nairo Quintana (Movistar) i el català Joaquim 'Purito' Rodríguez (Katusha), que van copar el podi de la passat edició del Tour.

Tot això sense oblidar altres notables com Alberto Contador (Saxo-Tinkoff), Samuel Sánchez (BMC), el vigent campió, l'irlandès Daniel Martin (Garmin-Sharp), així com Richie Porte (Sky), Ivan Basso (Cannondale) i Chris Horner (RadioShack), entre d'altres.

No hi serà, en canvi, Bradley Wiggins (Sky) que, a última hora, ha renunciat a disputar la prova catalana per fer un parell de setmanes d'entrenament i millorar la seva preparació amb vista a la Paris-Roubaix, el Tour de Califòrnia, el Dauphiné i el Tour de França, el seu gran objectiu.

Després de la seva victòria en la Tirrè-Adriàtica, Contador serà un dels principals favorits per endur-se la prova. El dues vegades guanyador del Tour de França haurà de revalidar el seu gran moment de forma davant Froome que, si bé també entra en les travesses, el seu estat de forma és una incògnita, doncs en aquest inici de temporada només ha participat en el Tour d'Oman que es va emportar fa un mes.

En una situació similar a la del kenià es troba Joaquim 'Purito' Rodríguez. El vencedor del 2010 ha preferit sacrificar les primeres proves de l'any per centrar-se en una pretemporada llarga amb vista a arribar fresc al Giro d'Itàlia, el seu gran objectiu.

La prova començarà a Calella el 24 de març i finalitzarà el 30 de març en un circuit a la muntanya de Montjuïc (Barcelona) i inclourà 25 passos de muntanya puntuables, 2 de categoria especial, 3 de primera, 3 de segona i 14 de tercera.

Per això, a la múltiple quiniela de favorits s'hi suma l'escalador colombià Nairo Quintana, qui en aquest inici de temporada ha revalidat les excel·lents sensacions que va mostrar l'any 2013.

Seran set dies de competició en els quals l'organització ha dissenyat un recorregut dur, amb dues etapes de muntanya consecutives en la tercera i quarta jornada, amb final a les estacions d'esquí de la Molina i de Vallter 2000, que poden marcar el desenllaç de la prova.

Com en les dues últimes edicions, la Volta donarà el tret de sortida a Calella, passarà per localitats com Mataró, Girona, Banyoles, Alp, Valls, el Vendrell i Vilanova i la Geltrú i posarà la cirereta final després d'una setmana de competició amb la pujada a la mítica muntanya de Montjuïc, a Barcelona.

Però si hi ha alguna cosa a destacar en aquesta edició és la voluntat dels organitzadors de tirar endavant amb aquesta prova gairebé centenària que, malgrat els problemes econòmics, aconsegueix atreure els noms més brillants del pilot.