Quan es va fer el sorteig del Mundial, el 6 de desembre passat, tots els ulls es van centrar en el grup D. Allà hi havia tres campiones del món, Uruguai, Anglaterra i Itàlia, a més de la feble Costa Rica, la convidada de pedra que s'havia d'endur totes les golejades. Quan s'ha acabat la segona jornada, els ticos tenen dos triomfs contra equips amb estrelles al pit, Uruguai i Itàlia, i n'han deixat fora, matemàticament, un altre: Anglaterra.

L'equip del colombià Jorge Luis Pinto va assegurar ahir la classificació per als vuitens de final i deixa per a dimarts que ve un Itàlia-Uruguai que acabarà amb un dels dos eliminat. Ahir, els homes de Cesare Prandelli, que tants elogis van rebre després de superar Anglaterra, van perdre amb totes les de la llei contra un combinat centreamericà que sap a què juga i que va ser millor.

Pirlo i poc més

En la primera part les ocasions es van repartir i va ser l'únic moment en què Itàlia va poder fer alguna cosa. Els primers minuts van ser de tempteig. El seleccionador transalpí va tornar a jugar amb tres homes al centre del camp, amb Motta fent d'escuder de Pirlo, que intentava llançar Candreva i Balotelli. El lateral Darmian, que tant va excel·lir contra els britànics, però, va ser canviat de banda en benefici d'Abate i això el va perjudicar. Costa Rica confiava en el mateix 5-3-2 que li va donar el triomf contra Uruguai, un entramat que Itàlia no va sobrepassar gairebé mai.

Itàlia va durar el que va durar la clarividència de Pirlo. El jugador de la Juventus va fer dues passades boníssimes a Balotelli sobre la mitja hora de joc. La primera va ser espectacular, al primer toc va deixar el davanter sol davant de Keylor Navas, però el milanista va estar extraordinàriament poc hàbil i va errar. En la segona, sí que va poder xutar, però massa centrat.

Penal i gol

I aquí, ni que pugui semblar estrany, es van acabar les ocasions clares d'Itàlia en tot el partit, tret d'una falta a la represa. Costa Rica va fer uns deu darrers minuts de la primera part esplèndids. Primer va ser Buffon qui va evitar un gol a xut de Bolaños; tot seguit, Bryan Ruiz xuta massa fluix a les mans del porter; al minut 41, Chiellini evita una rematada de Campbell i, un més tard, Duarte pentina la pilota massa alta.

Fins que van arribar les accions cabdals. Al minut 44, Campbell s'escapa cap a la porteria i, quan va a encarar Barzagli, és travat clarament per Chiellini per darrere. El col·legiat no indica res davant de la protesta general. Però un minut més tard, mentre la gent encara cridava, va arribar el gol. Junior Díaz, el lateral esquerre, aprofundeix, fa una centrada al segon pal i Bryan Ruiz, la Comadreja (mostela), remata amb el cap. La pilota pica al travesser i bota dins, com indica l'avisador al col·legiat xilè. Costa Rica ja mana.