Un gol de Luis Suárez als 55 segons i un altre de Messi en l'última jugada del temps afegit han permès al Barcelona sumar els tres punts (2-0) davant un gran València, que ha donat una lliçó magistral en la primera mitja hora de partit i ha encongit el cor dels més de 92.000 aficionats culers que han acudit avui a ajudar el seu equip.

Luis Enrique ha intuït que els seus homes patirien avui més del compte, i per això ha demanat en la vigília l'ajuda de l'afició. Que tremoli el Camp Nou, ha dit. I el Camp Nou ha tremolat, però veient com el València amenaçava en cada arribada de deixar el seu equip sense Lliga.

I això que el Barça s'ha trobat amb tot de cara amb el gol matiner de Luis Suárez, que ha culminat amb un tret ras i creuat una contra llançada entre Busquets i Messi quan encara no s'havia complert el primer minut de joc.

Al València, l'inesperat gol blaugrana no l'ha alterat. Sabia que el seu rival venia de fer una esforç extra davant el PSG en l'anada dels quarts de final de la Lliga de Campions, que no feia ni 72 hores que havia tornat, de matinada, de París, i que avui, en un partit disputat de nou a l'hora de la migdiada, pesaria una mica més que les botes.

Ha asfixiat la seva sortida de pilota pressionant molt a dalt, buscant la recuperació en camp contrari, després de cada pèrdua. I ho ha aconseguit.

Al Barça la possessió no li durava ni un sospir. Les pilotes es rifaven amb Xavi de mer espectador, Messi havia de baixar a migcamp a rebre alguna pilota, Neymar, perdut a la banda, ni existia, i Dani Parejo, André Gomez, Feghouli i Javi Fuego campaven a les seves amples en cada transició visitant.

Als deu minuts el València ha pogut empatar quan González González ha assenyalat penal després d'un contacte dins de l'àrea entre Rodrigo i Piqué, que ha protagonitzat uns primers vint minuts per oblidar, però Bravo ha endevinat el llançament de Dani Parejo.

Però n'hi ha hagut més. Alcácer n'ha tingut tres per igualar -el més clar l'ha estavellat al pal- i Rodrigo i Otamendi també tingut un cadascun.

Mentrestant, el Barça seguia sense donar senyals de vida. Cada vegada la perdia més ràpid i, quan volia recuperar-la, sempre arribava tard. Tots els duels individuals queien del costat 'che' i fins a Barragán s'animava a pujar la banda i sumar-se a l'onada de joc ofensiu dels seus companys.

Tot i així, no només els blaugranes han sortit vius de la primera meitat, sinó que han estat a punt d'anar-se'n al descans amb 2-0 al marcador.

Tot i això, Messi ha perdonat amb la dreta, amb Alves pràcticament batut, quan el més fàcil hagués estat enviar-la al fons de la xarxa.

Luis Enrique ha mogut fitxa al descans. Ha establert Adriano i ha posat Rakitic per reforçar el centre del camp, endarrerint Mascherano en l'eix de la saga i desplaçant Mathieu al lateral esquerre.

L'experiment d'ajuntar Masche i Busquets en la medul·lar no havia sortit bé i, després de corregir l'error, el Barça ha començat a ser més reconeixible.

El conjunt català ha aconseguit el control del partit i el València, amb un migcampista més del que preocupar-se, ha fet un pas enrere.

Neymar ha avisat amb un cop de cap en planxa i Messi amb una falta que ha estavellat a l'escaire. El conjunt valencianista ja no tenia la pilota ni pressionava com la primera part. Tampoc s'acostava ja a la porteria defensada per Bravo.

La bona notícia per al conjunt llevantí era, tot i això, que el partit encara estava en l'aire i que el seu oponent, no semblava tenir forces suficients per tancar-lo.

Nuno ha apostat per treure Negredo per Alcácer per jugar els últims vint minuts, però el València només ha tingut una ocasió clara en tota la segona meitat: un tret a boca de canó de Rodrigo que un immens Bravo ha desviat a córner.

D'aquí, al final, el Barcelona es dedicaria a tocar i tocar rondant el segon. Aquest ha arribat en l'última jugada del temps afegit, amb el València bolcat en atac a la recerca de l'empat.

Messi ha rebut sol en el cercle central i, just de forces ha iniciat una cavalcada fins a encarar a Diego Alves, que ha endevinat la intenció del davanter argentí de picar-li la pilota.

Tot i això, no ha pogut tallar el cuir i Messi s'ha emportat el rebuig per rematar a gol i fer que per fi respirés tranquil el Camp Nou.

- Fitxa tècnica:

2 - Barcelona: Bravo; Alves, Piqué, Mathieu, Adriano (Rakitic, min.46); Mascherano, Xavi (Sergio Roberto, min.80), Sergio Busquets; Messi, Luis Suárez (Pedro, min.65) i Neymar.

0 - València: Alves; Barragán, Mustafi, Otamendi, Orban (Gayá, min.46); Parejo, Javi Fuego, Feghouli (Joa Cencelo, min.67), André Gomes, Rodrigo i Alcácer (Negredo, min.74)

Gols: 1-0: Luis Suárez, min.1. 2-0: Messi, 90+3.

Àrbitre: González González (Comitè castellanolleonès). Ha mostrat targeta groga a Adriano (min.27), Javi Fuego (min.28), Orban (min.35), Mascherano (min.54), Otamendi (min.66), Rakitic (min.77) i Mustafi (min.79).

Incidències: Partit de la trenta-dosena jornada de la Lliga BBVA disputat al Camp Nou davant 92.915 espectadors.