Rafael Nadal, vuit vegades campió del Barcelona Open Banc Sabadell-Trofeu Comte de Godó, ha quedat eliminat en els vuitens de final del torneig, després de caure contra l'italià Fabio Fognini, per 6-4 i 7-6 (6), en dues hores i un minut de partit.

El número quatre del món i segon cap de sèrie del Godó gairebé sempre ha anat a remolc de Fognini, 31 jugador del rànquing ATP, que ja el va guanyar en les semifinals de Rio de Janeiro al febrer passat.

L'italià s'enfrontarà demà en quarts de final a l'espanyol Pablo Andújar, que avui ha derrotat el seu compatriota Feliciano López, setè cap de sèrie del torneig.

Nadal i Fognini han disposat d'una única bola de 'break' en els nou primers jocs, i cap dels dos l'ha sabuda aprofitar. Al manacorí li costava una mica més que el seu rival mantenir el servei, però l'ha tirat endavant fins al 5-4, quan l'italià ha aprofitat la segona pilota de set de la qual ha disposat per emportar-se la primera mànega per 6-4.

A la quarta raqueta mundial se li acabava d'escapar un set molt igualat, d'aquells que abans acaben gairebé sempre en el sarró. Un símptoma clar que encara no ha recuperat la confiança en el seu tennis.

Cosa que ha quedat ratificada en l'inici del segon set, quan el balear ha necessitat fins a set pilotes de trencament per avançar-se 1-0 en el marcador i, en el joc següent, ha cedit el seu servei tot just començar.

Nadal ha tornat el 'break' a Fognini i ha mantingut el seu servei per posar-se 3-1, fins i tot ha tingut una pilota per col·locar-se 4-1, però l'italià ha aconseguit mantenir el seu servei i posar-se 3-2.

Semblava que la tendència havia canviat, que ja no era Fognini qui dominava la majoria dels punts, sinó l'espanyol el que marcava el ritme del partit. Però només ha estat un miratge que ha durat pocs minuts, perquè al balear li faltava continuïtat en el seu joc.

Nadal ha tornat a perdre el seu servei en el vuitè joc i ha tornat el 'break' a Fognini en el novè. Ho ha celebrat, amb el puny aixecat, com en els vells temps.

L'exnúmero un mundial servia amb 5-4 per igualar a un set, però gairebé durant tot el partit ga jugat amb segons serveis, un mal símptoma quan has de tancar la mànega amb la seva pròpia sacada.

L'ha perdut amb claredat, però ha aconseguit forçar el 'tie-break'. Fognini s'ha posat 3-0 i 6-3 i a Nadal li ha tocat de nou remar. El seu orgull li ha servit per salvar tres boles de partit, però amb 6-6, dos nous errors no forçats l'han deixat fora del torneig.

Les estadístiques del partit han estat concloents: Fognini ha sumat 34 cops guanyadors, just el doble (17) que un Nadal a qui encara li falten hores de rodatge en terra per aconseguir el nivell que l'ha portat a guanyar nou Roland Garros.