Jorge Lorenzo (Yamaha) va assestar un cop important en els entrenaments oficials pel Gran Premi d'Espanya de MotoGP en el circuit de Jerez de la Frontera, amb un rècord de volta ràpida inclòs, a la vegada que Tito Rabat (Kalex) i el francès Fabio Quartararo (Honda) van manar en les seves respectives categories. Lorenzo va establir un nou rècord del circuit amb 1:37.910, la qual cosa li va permetre marcar diferències respecte els seus rivals després d'utilitzar l'estratègia a dues parades per utilitzar tres pneumàtics darrers i aconseguir la primera pole de la temporada, que fins ara havia sigut territori exclusiu del doble campió del món de MotoGP, Marc Márquez (Honda).

Juntament a Lorenzo, a la primera línia de la formació de sortida hi van acabar Márquez i l'italià Andrea Iannone (Ducati). Pol Espargaró (Yamaha), que va estar bastant temps en la primera línia, al final es va haver de conformar amb la segona i el quart millor temps, per davant del líder del Mundial, l'italià Valentino Rossi (Yamaha) i Aleix Espargaró (Suzuki), que no va saber llegir el moviment del seu germà. Fora de la segona classificació, Héctor Barberá (Ducati) va aconseguir el 13è lloc, just per davant d'un disgustat Maverick Viñales i un efectiu Álvaro Bautista, que va obtenir la millor classificació d'enguany als entrenaments amb un 15è lloc.

En Moto2 l'actual campió del món, Tito Rabat, va marcar el millor temps i va superar per tres dècimes de segon Alex Rins (Kalex), l'alemany Jonas Folger (Kalex) i el suís Thomas Luthi (Kalex). Rabat va intentar dominar en tot moment els entrenaments, en els que va exhibir un ritme important que, en l'onzè gir, li va permetre trencar la barrera dels 43 segons per establir un nou registre que ningú va poder superar. En Moto3, el francès Fabio Quartararo (Honda) va aconseguir la seva primera pole de la temporada, superant al britànic Danny Kent (Honda), el portuguès Miguel Oliveira (KTM) i el sud-africà Brad Binder (KTM).