Cop de la justícia dels Estats Units contra els tan comentats casos de corrupció que han envoltat la Federació Internacional de Futbol (FIFA) en els últims anys. En una operació coordinada amb la FBI, el departament de justícia nord-americà i l'agència tributària van desvelar la matinada d'ahir, a un tribunal de Brooklyn, els detalls de l'acció legal contra nou direc-tius de la FIFA i cinc empresaris implicats en una trama de corrupció que ha durat 24 anys i que va ser dissenyada per enriquir-se gràcies al futbol. Aquesta iniciativa va provocar la detenció de set dels acusats a càrrec de la policia suïssa a Zuric. Entre ells hi ha dos vicepresidents del màxim organisme, que aquesta setmana havia de triar qui serà el nou president. L'actual, Joseph Blatter, de moment no hi està implicat.

Dues operacions

De fet, els casos de corrupció són dos que s'investiguen de manera paral·lela, però independentment l'un de l'altre per part de les justícies nord-americana i helvètica. La primera va ser iniciada per una fiscalia de Nova York pel suposat pagament de suborns per més de cent milions de dòlars a dirigents de la FIFA a canvi que certes firmes rebessin els drets de transmissió, publicitat i organització de tornejos als Estats Units, Amèrica Llatina i el Carib. En aquest procés van ser detinguts ahir l'uruguaià Eugenio Figueredo (president de la Conmebol i vicepresident de la FIFA), el costa-riqueny Eduardo Li i el brasiler José María Marín. També estan detinguts el nicaragüenc Julio Rocha i el veneçolà Rafael Esquivel. Per la seva banda, la policia suïssa va arrestar els britànics Costas Takkas, exsecretari general de la federació de les illes Caiman, i Jeffrey Webb, president de la Concacaf i vicepresident de la FIFA.

La segona investigació és dirigida pel ministeri públic suís per sospites de gestió deslleial i blanqueig de diner en relació amb les seus de les Copes del Món de Rússia 2018 i Qatar 2022. Aquesta investigació va ser iniciada a petició de la mateixa FIFA. Ahir es desconeixia la identitat o el nombre de persones contra les quals la fiscalia suïssa ha confirmat haver obert una investigació penal. De tota manera, van sorgir els noms de Jack Warner, Trinitat i Tobago, i del paraguaià Nicolás Leoz. Dels set detinguts a Suïssa, sis van rebutjar la seva extradició als Estats Units.

La Copa del Món, sota sospita

De seguida que van sorgir totes aquestes notícies va aparèixer la sospita sobre el procés d'elecció dels Mundials de Rússia i Qatar. El primer dels dos països es va voler desmarcar de la polèmica i el president honorífic de la Unió de Futbol de Rússia, Viatxeslav Koloskov, va dir que només Warner i Leoz havien votat en les eleccions, i que cap ho havia fet pel seu país. Ahir, la FIFA va descartar que es canviïn les seus dels Mundials. El seu cap de Comunicacions, Walter de Gregorio, va dir que "aquest és el fet avui, no podem especular sobre què passarà demà o demà passat".

Respecte de totes aquestes situacions, la fiscal general dels Estats Units, Loretta E. Lynch, va assegurar que el departament de Justícia està "determinat a posar fi a la corrupció en el futbol", que, va assegurar, ha esquitxat casos com el de l'elecció de Sud-àfrica per al Mundial del 2010 i l'elecció del president de la FIFA, el 2011.