Segueix-nos a les xarxes socials:

FUTBOL

Deu temporades sense parar tant la pilota

Els gols que no arriben de jugada no eren tan cars de veure al Camp Nou des de la segona temporada de Guardiola a la banqueta, amb Ibrahimovic de davanter Els últims anys ha anat creixent el protagonisme d'aquest tipus d'accions al Barça

Deu temporades sense parar tant la pilotaJuan Carlos Hidalgo/efe

Dos gols més a pilota parada van desencallar el Barça dissabte a Leganés. Una falta rematada per Suárez i un córner, amb rebot inclòs, que va aprofitar Arturo Vidal van possibilitar que l'equip de Valverde sumés tres punts a Butarque que, per joc, no va merèixer. I no és una casualitat. Ja és una tendència.

Dels últims catorze gols blaugrana, entre lliga i Lliga de Campions, nou han arribat o de falta, o de córner o de penal. Dit d'una altra manera, només cinc han estat de jugada elaborada, aquell tipus d'acció que havia creat allò que s'havia anomenat, de manera reiterativa i pesada, ADN Barça. Així, els dos gols de Leganés, tres dels quatre contra el Celta (dos de falta i un de penal de Messi), el del camp del Llevant (xut des dels onze metres de l'argentí), dos davant del Valladolid (una rematada de Lenglet en un córner i una altra pena màxima de l'estrella de l'equip) i el cop de cap de Suárez a Praga que es va introduir a la porteria Olayinka després d'un cop franc, van entrar en accions a pilota aturada. I en gairebé tots els casos, en duels en què el joc dels blaugrana no va excel·lir.

I sense jugadors alts

Si mirem enrere, aquesta és la temporada de les últimes en què el Barça ha recorregut, ara per ara, més a aquest tipus d'accions per anotar els seus gols. De fet, poder-ho aconseguir és una virtut. Durant molt temps l'equip ha patit, sobretot en faltes laterals i córners, a les dues àrees i semblava que es menyspreava treure partit de jugades que solen treballar més els equips petits i que arriben menys a la porteria rival. El problema arriba no quan el nombre de gols a pilota parada és alt, sinó quan ho és el percentatge, és a dir, quan no se'n marquen dels altres.

Per això és curiós veure que l'última temporada en què el Barça va superar, a la lliga, el 20% de gols marcats d'aquesta manera en va ser una amb Pep Guardiola a la banqueta. Però no va ser una temporada qualsevol. Va ser la segona, segurament aquella en què l'equip del santpedorenc va practicar un futbol més condicionat per un home: Zlatan Ibrahimovic.

Així, la temporada 2009-10 el Barça feia 560 passades curtes per partit (134 menys que l'any següent, per exemple) i llançava una mitjana de 61 pilotes llargues per partit, per les 54 o 55 dels anys posteriors. En aquella plantilla, a més, hi havia homes d'alçada o que anaven bé de cap, com Piqué i Puyol de centrals i, sobretot, un mig del camp en què encara tenien molts minuts un Touré que aquell estiu abandonaria l'equip i Seydou Keita.

Aquesta temporada, la mitjana d'alçada o de jugadors que dominin tant el joc aeri no és tan gran. De l'equip que tothom consideraria titular, segurament només els dos centrals i Suárez saben rematar bé de cap. També és cert que el percentatge d'encert de Messi en els tirs de falta directe ha augmentat molt i que, darrerament, no falla tants penals.

La conclusió que en va extreure el Barça, de la temporada 2009-10, va ser que calia un canvi. Guardiola es va radicalitzar en els dos anys posteriors. Busquets li va prendre definitivament el lloc a Touré, que va marxar al Manchester City, i va arribar Villa en el lloc d'Ibrahimovic. Xavi i Iniesta ja van ser insubstituibles i el Barça va anar abaixant els percentatges a pilota parada en els anys posteriors.

Nou repunt

L'equip encara va apujar una mica el percentatge en el darrer any de Guardiola a la banqueta, amb Alexis Sánchez, un jugador més físic, a la davantera. Cal recordar que aquella temporada només es va guanyar la Copa. Es va tocar fons la temporada 2013-14, la de Martino a la banqueta, tot i que allò va ser més, segurament, per la poca tendència que tenia aquell equip tècnic a treballar aquestes accions. I també d'altres.

Va ser amb Luis Enrique de tècnic, i Unzué de segon entrenador, quan van tornar a agafar protagonisme. El Barça va virar aleshores cap a un joc més directe, marcat per la presència de Messi, Suárez i Neymar a la davantera. Menys toc i més contraatacs. El percentatge més alt de gols a pilota aturada va arribar l'últim any, amb el 17,9%. Tampoc no es va guanyar ni la lliga, ni la Lliga de Campions.

Amb Ernesto Valverde d'entrenador, el percentatge no ha baixat del 15% en els tres últims exercicis i ha anat en augment darrerament. A Leganés, amb només dos homes al centre del camp d'entrada i un rival tancat, es va arribar al zenit de l'exaltació a la pilota parada, un recurs que va bé un dia, però del qual el Barça no n'hauria de fer un costum.

Prem per veure més contingut per a tu