Els moments en què s’escriu la història són capritxosos, gairebé aleatoris, i el segon gran moment del Vila-real a Europa es va decidir, també, de penal. És més, a la final europea amb més penals, tots marcats, fins que van haver de xutar els porters: Rulli va marcar i De Gea va fallar, tot per redimir en la història el record d’aquella semifinal perduda davant l’Arsenal a Champions, amb el penal errat de Riquelme

La primera final europea de la història del Vila-real li va arribar molt lluny de ser favorit, contra la col·lecció de cromos del Manchester United, però a base d’eficiència i laboriositat defensiva, oportunisme i un gol de Gerard Moreno, va portar la final de l’Europa League a la pròrroga. Allà van arribar minuts d’heroisme groc, amb els arrestos per trobar moments de superioritat, i llavors, en l’agitat desempat dels penals, els onze jugadors del Vila-real van marcar des dels onze metres, fins a Rulli, abans de l’errada de De Gea des de l’altre costat del riu.  

Després de dues dècades instal·lat en l’elit espanyola, amb recordades aparicions al Vell Continent, el Vila-real buscava el seu primer títol en gairebé cent anys de vida, i el va aconseguir amb tots els grans moments de la seva història en el record: des de la primera època a Primera Divisió amb Palop o Craioveanu, fins als anys daurats amb Forlán, que va jugar als dos equips finalistes, CazorlaBrunoJosicoSenna Godín.

El lloc de la història va ser la ciutat portuària de Gdansk, capital polonesa de l’ambre a la Lliga Hanseàtica, que va fer fortuna gràcies a aquesta resina fossilitzada apreciada, en un moment, tant com l’or, que es deixava veure en els colors dels seients buits que deixaven a les grades els gairebé 10.000 espectadors que van poder acudir al partit, uns milers des de Vila-real. 

L’equip d’Emery va aprofitar l’única oportunitat d’avortar el monopoli anglès a les competicions europees, abans que dissabte es disputi la final de la Champions entre el Chelsea i el Manchester City.