"Aquella nit, després del partit, estava gairebé, gairebé levitant. Em va costar dormir. Ni en els meus millors somnis podia pensar que fossin 91.062 persones al camp ni que es reunissin aquests diners. Hem obtingut 4.362. 872 milions d'euros". Aquest és el balanç que ha fet Juan Carlos Unzué (porter del Barça entre 1988 i 1990) sobre el partit benèfic per recaptar diners per combatre l'ELA d'aquest agost entre el FC Barcelona i el Manchester City. El futbolista va anunciar l'any 2020 a l'auditori del Camp Nou que patia la malaltia anomenada ELA, per la qual hi ha una esperança de vida d'entre 3 i 5 anys i que actualment no te cura.

Sobre l'alta assistència al partit, la presidenta executiva de la Fundació Luzón, María José Arregui, ha explicat que estan "impressionats i emocionats. La xifra de persones que van acudir al Camp Nou, més de 91.000 persones ens impressiona, però el més destacable és l'emoció que es va viure". Arregui ha revelat que la idea d'un partit benèfic per combatre l'ELA va sortir directament de l'exporter blaugrana.

Unzué també ha parlat sobre les persones que l'han ajudat, ressaltant les figures del president del FC Barcelona, Joan Laporta, i el vicepresident esportiu, Rafa Yuste. "Moltes gràcies a Pep, Txiki, Manel Estiarte i Ferran Soriano perquè vaig sentir des del primer dia que volien estar en aquest partit. És una cosa fantàstica"

On es destinaran exactament aquests diners?

Els diners recaptats seran majoritàriament destinats a la investigació de la malaltia, que actualment no té cura i tampoc disposa de recursos per investigar un tractament. El 10% de la quantitat total anirà destinat a la Fundació Luzón perquè "gestioni aquests fons no només per avui sinó a mitjà termini", tal com ha explicat Juan Carlos Unzué. Es tracta de 3.926.584 milions. El 40% de la quantitat en qüestió es destinarà a la plataforma i el consorci europeu Tricals, que té com a objectiu la investigació. I el 60% restant (2.355.950 milions) va dirigit cap a "la investigació bàsica per crear beques a mitjà termini amb la finalitat d'animar molts investigadors i que siguin els millors en aquesta àrea", tal com el mateix Unzué ha mencionat.

Reclam als polítics

Unzué també ha fet menció a la creació de beques Unzué-Luzón-Areces per fomentar la investigació i trobar rajos de llum que donin esperança. Una altra de les coses que l'exblaugrana va reclamar va ser l'ajuda dels polítics, mencionant que actualment només el 20% dels diners invertits en la investigació contra l'ELA són d'institucions i que l'altre 80% són diners privats. Unzué ha animat les institucions que "agafin el testimoni i ens ajudi una mica més".

Un dels aclariments que l'exblaugrana ha fet ha sigut la de la gestió dels diners, mencionant que serà tutelat per la Fundació La Caixa, la Fundació Luzón i la fundació Areces que crearan 15 grups de beques finançades amb 160.000 euros perquè s'investigui durant tres anys. A més també ha mencionat que el consorci europeu Tricals podrà ajudar a fer assajos clínics per obtenir més informació sobre la malaltia. "En el seu moment se'm va trencar el cor quan vaig saber que hi havia companys i companyes que eren una càrrega econòmica inassolible per a la seva família i que es deixaven anar, que morien. Si ho seguim permetent tenim un problema com a societat", ha conclòs.