La Fira del Gall permet descobrir i gaudir de tot el procés que se segueix en l'aviram: de la criança a la degustació. Segons la regidora de Promoció Turística de Vilafranca del Penedès, Dolors Rius, «és tradició i innovació, i uneix criadors, restauradors i cellers». I remarca el valor afegit en l'àmbit de la sostenibilitat: «Adoptem mesures per reduir l'ús dels plàstics».

La fira tindrà lloc dissabte i diumenge, 21 i 22 de desembre, al Parc de Sant Julià de Vilafranca del Penedès amb un ampli ventall de propostes i amb un protagonista: el gall del Penedès amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Dijous, dia 19, a les 20 h a l'auditori, es farà el pregó d'inauguració, a càrrec de Quim Masferrer.

Novetats

Una novetat destacada d'aquesta 355a edició és el Concurs del millor plat cuinat amb gall del Penedès amb IGP. Hi participaran els sis restauradors de la mostra gastronòmica i els plats els avaluaran tres experts gastronòmics (Aina Roglan, finalista de Masterchef Junior; Pau López, influencer gastronòmic; i Josep Sucarrats, periodista i director de la revista Cuina).

Una altra novetat és l'Aula de cuina, amb sis classes magistrals de cuina del gall del Penedès programades per a dissabte i diumenge al matí. A més, dissabte a la tarda, el xef Joan Miró, del restaurant barceloní Les Truites, explicarà dues receptes: la truita del gall del Penedès i la truita de torrons.

Mostra gastronòmica

La gastronomia és un dels pilars de la Fira del Gall. Durant tot el cap de setmana es podran degustar 19 plats d'aviram de sis restaurants (Cal Padrí, El Cigró d'Or, El Gat Blau, La Cucanya, Masia La Torre del Gall i Sant Jordi Ca la Katy), que oferiran les seves propostes culinàries a un preu que oscil·la entre 5,5 i 9 euros. La mostra també inclourà 28 referències de vins blancs, rosats, negres i Clàssic Penedès de 15 cellers de la DO Penedès per maridar els plats.

A la plaça del vi, els visitants trobaran el Celler Penedès, amb sis maridatges a la Sala de Tast; la Botiga de Nadal, per comprar vins i productes locals; i Tastavi, espai de degustació. I dissabte a la tarda hi haurà la novetat de la tarda de la truita i el vi.

Mercat d'aviram

El mercat és l'espai on es podran comprar galls del Penedès amb IGP i tota mena d'aviram: gallines, galls de pagès, ànecs o galls dindi. El servei d'escorxador i plomatge serà gratuït, amb garanties de qualitat.

Fira d'Artesania

Els visitants a la Fira del Gall podran gaudir de 90 parades artesania i de nombroses activitats familiars durant tot el cap de setmana. Per millorar l'accessibilitat a tots els espais de la fira, hi haurà un trenet que connectarà la zona de la mostra amb el centre de Vilafranca i l'estació de tren.

En paral·lel, hi haurà la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma; el Concurs de Raça Gallines Penedesenca; i el Concurs del millor color de closca d'ou de la gallina penedesenca. La raça convidada d'enguany és la gallina valenciana de Xulilla.